x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Multă sare ascunsă în pâine şi brânză

0
Autor: Magda Marincovici 01 Noi 2011 - 21:00
Multă sare ascunsă în pâine şi brânză

Doua treimi din cantitatea totala de sare consumata este 'ascunsa' in alimentele pe care le mancam aproape zilnic, cum ar fi unele 'gustari', pai­nea si branza, avertizeaza un co­municat recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Unele lanturi de restaurante fast-food si alte restaurante au in oferta zilnica produse bogate in sare, grasimi si zahar. Din pacate, consumatorii nu au posibi­litatea de a controla aproximativ 20% din aportul de sare. De fapt, la ora actuala, consumatorului ii este foarte greu sa precizeze cantitatea de sare ingerata zilnic. Aceasta in conditiile in care, potrivit comunicatului OMS pentru Regiunea Europei, reducerea aportului zilnic de sare este prima conditie pentru a diminua riscul bolilor cardiovasculare.

Sodiul este indispensabil bunei functionari a organismului. Totusi, in majoritatea tarilor europene se inregistreaza un consum exagerat de sare. Aceasta este una dintre ex­pli­ca­tiile ravagiilor pe care le fac bolile cardiovasculare printre europeni. Astfel, in 2008, bolile cardiovasculare erau responsabile de 42% dintre decesele consemnate in regiunea europeana. De altfel, consumul de sare este considerat unul dintre principalii factori de risc al bolilor nontransmisibile, in special al bolilor cardiovasculare.

Potrivit studiului care sta la baza acestui comunicat al OMS, consumul mare de sare provoaca cresterea tensiunii arteriale la toate grupele de varsta: in principal, copiii sunt sensibili la gustul sarat, ceea ce poate deveni mai tarziu un obicei de a manca foarte sarat. Daca tensiunea arteriala peste valorile normale debuteaza inca din copilarie, cu certitudine se va continua la maturitate, acesti hipertensivi fiind primele victime ale bolilor de inima la varsta a treia. Studiile efectuate la nivel mondial arata ca reducerea la jumatate a aportului de sare ar putea diminua cu 24% frecventa accidentelor vasculare cerebrale si cu 18% pe cea a bolilor coronariene. Aportul de sare recomandat zilnic este de 5 grame pentru adulti.

In ultimii ani, numeroase programe si strategii de reducere a aportului de sare se deruleaza in tarile europene, vizand industria alimentara, principala furnizoare de preparate cu continut mare de sare: produsele din carne, painea, branzeturile.

In Uniunea Europeana, doar 11 tari au acceptat reducerea aportului de sare cu 16% intre 2008 si 2012. Printre programele cele mai eficiente de reducere a consumului de sare derulate in Regiunea OMS Europeana sunt cele derulate in Finlanda si Marea Britanie.

In 1996, responsabili din domeniul sanatatii si cercetarii medicale din Marea Britanie au constituit grupul CASH (Consensus Action on Salt and Health). Acesta a reusit sa contribuie la scaderea aportului de sare practicat de producatorii industriali de alimente. Astfel, s-a obtinut o reducere cu aproximativ 30% a cantitatii de sare din unele alimente, iar etichetele indica foarte clar continutul de sare, permitand consumatorului sa fie avizat atunci cand decide asupra unui aliment sau altul.

In Finlanda, proiectul Carelie du Nord, lansat in urma cu 30 de ani, beneficiaza de recunoastere inter­nationala gratie reducerii riscului cardiovascular, in special al hipertensiunii prin reglarea consumului de sare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a morta­li­tatii la nivel global, iar in 80% dintre cazuri acestea duc la decese in ta­rile cu ve­nituri scazute sau medii.

Citeşte mai multe despre:   sănătatea familiei

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos

Cele 7 condiții de bază pentru a avea corp frumos și sănătos
Fac parte dintre persoanele pentru care o siluetă frumoasă este importantă. Îmi plac lucrurile frumoase, în general. Dar, mai important de atât, este să-mi mențin corpul în stare cât mai bună cât mai mult...

4 combinații de alimente care îngrașă

4 combinații de alimente care îngrașă
După cum am mai spus, poți și e bine să mănânci de toate. Bineînțeles că nu mă refer aici la cartofi prăjiți. Nu dacă-ți dorești vene și artere suple și fără grăsime pe ele și un abdomen plat și...

Explicaţiile psihologului: De ce suntem fideli propriilor noastre convingeri și nu acceptăm opinia altora?

Explicaţiile psihologului: De ce suntem fideli propriilor noastre convingeri și nu acceptăm opinia altora?
Majoritatea oamenilor își trăiesc viața pe pilot automat, fiind zi de zi prizonieri ai limitelor create de propriile lor gânduri. Această creație interioară este doar o personalizare condiționată de gândurile...

Pașii incorect executați conduc la probleme ale coloanei și articulațiilor

Pașii incorect executați conduc la probleme ale coloanei și articulațiilor
Felul în care pășim este extrem de important pentru a identifica funcția neobișnuită a piciorului care poate afecta întregul corp. De aceea o analiză a mersului folosind placa digitală este o metodă certă în...

Terapii de recuperare după stres şi efort

Terapii de recuperare după stres şi efort
Dacă simţi nevoia să te recuperezi după un efort prelungit, după activităţi solicitante sau după stres, orice spa oferă proceduri neinvazive, relaxante, extrem de plăcute. Toate ajută la detensionarea...

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor

Menajaţi coloana cu implicarea muşchilor braţelor şi picioarelor
Coloana este subansamblul care a căpătat sarcini mult mai mari când omul s-a ridicat la verticală, la poziţia bipedă. Ea susţine greutatea corpului din jumătatea superioară, iar vertebrele sunt solicitate şi...

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!

Amestecul de aur – elixirul cu proprietăţi antibiotice şi anticancerigene, pe care TREBUIE să îl încerci!
I se spune amestecul de aur datorită aspectului său care te duce cu gândul la metalul preţios, dar, mai ales pentru valoarea sa de necontestat dată de multiplele beneficii pe care le aduce sănătăţii. Reţeta...

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă

Tratamente naturiste. Top 10 beneficii pentru sănătate ale lăptișorului de matcă
Beneficiile pentru sanatate ale laptisorului de matca sunt extinse, iar cercetatori din intreaga lume studiaza inca acest compus ce pare a fi magic, intr-o incercare de a descoperi cum si de ce ajuta organismul. Iti...

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din UE
Rezistenţa antimicrobiană reprezintă o deficienţă majoră a sistemului de sănătate românesc, a declarat Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, cu prilejul unui forum...

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?

Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?
Valentine`s Day este o zi specială pentru unii, un motiv de depresie sau anxietate pentru alții; o zi, un obicei, un moment frumos, însă trecător ca orice zi sau clipă din viața noastră. Ce fac în astfel de...

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților

Psiholog român dezvăluie: 4 metode de a rezista “efervescenței” de Ziua Îndrăgostiților
Ne place sau nu, încercăm să rămânem indiferenți sau ne transformăm în cârcotași, Valentine’s Day se apropie și va fi, inevitabil, peste tot: feed-ul de Facebook, Instagram, vitrinele magazinelor, în...

Explicația psihologului: Ziua Îndrăgostiților poate ruina o relație

Explicația psihologului: Ziua Îndrăgostiților poate ruina o relație
Sfântul Valentin, chiar dacă este o sărbătoare împrumutată în cultura românească, a devenit neoficial Ziua Îndrăgostiților la români, devansând “autohtonul” Dragobete. Cu toate acestea, studiile arată...

Scapi de kilograme dacă mesteci cu răbdare

Scapi de kilograme dacă mesteci cu răbdare
Lupta cu kilogramele în plus este un veritabil război mondial şi, din păcate, nimeni nu a găsit rezolvarea pentru victorie. Mai toată lumea se pricepe la soluţia de a te debarasa de grăsimea ce atârnă greu,...

Psiholog român dezvăluie:​​​​​​​ Nu e egoism să ne iubim pe noi înșine!

Psiholog român dezvăluie:​​​​​​​ Nu e egoism să ne iubim pe noi înșine!
Totul a început când cineva ne-a spus că iubirea de sine este egoistă. Chiar dacă poate am argumentat împotriva acestui gând sau nu, el oricum şi-a găsit calea profundă către subconştientul...

Top 3 alimente pe care le poți mânca fără teama că te îngrași

Top 3 alimente pe care le poți mânca fără teama că te îngrași
Da, există și așa ceva, alimente pe care le puteți mânca fără niciun stres că vă îngrășați.  Sunt prima alegere atunci când simțiți nevoia unei mese neplanificate, când vă lăsați de fumat,...
Serviciul de email marketing furnizat de