x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Multă sare ascunsă în pâine şi brânză

0
Autor: Magda Marincovici 01 Noi 2011 - 21:00
Multă sare ascunsă în pâine şi brânză

Doua treimi din cantitatea totala de sare consumata este 'ascunsa' in alimentele pe care le mancam aproape zilnic, cum ar fi unele 'gustari', pai­nea si branza, avertizeaza un co­municat recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Unele lanturi de restaurante fast-food si alte restaurante au in oferta zilnica produse bogate in sare, grasimi si zahar. Din pacate, consumatorii nu au posibi­litatea de a controla aproximativ 20% din aportul de sare. De fapt, la ora actuala, consumatorului ii este foarte greu sa precizeze cantitatea de sare ingerata zilnic. Aceasta in conditiile in care, potrivit comunicatului OMS pentru Regiunea Europei, reducerea aportului zilnic de sare este prima conditie pentru a diminua riscul bolilor cardiovasculare.

Sodiul este indispensabil bunei functionari a organismului. Totusi, in majoritatea tarilor europene se inregistreaza un consum exagerat de sare. Aceasta este una dintre ex­pli­ca­tiile ravagiilor pe care le fac bolile cardiovasculare printre europeni. Astfel, in 2008, bolile cardiovasculare erau responsabile de 42% dintre decesele consemnate in regiunea europeana. De altfel, consumul de sare este considerat unul dintre principalii factori de risc al bolilor nontransmisibile, in special al bolilor cardiovasculare.

Potrivit studiului care sta la baza acestui comunicat al OMS, consumul mare de sare provoaca cresterea tensiunii arteriale la toate grupele de varsta: in principal, copiii sunt sensibili la gustul sarat, ceea ce poate deveni mai tarziu un obicei de a manca foarte sarat. Daca tensiunea arteriala peste valorile normale debuteaza inca din copilarie, cu certitudine se va continua la maturitate, acesti hipertensivi fiind primele victime ale bolilor de inima la varsta a treia. Studiile efectuate la nivel mondial arata ca reducerea la jumatate a aportului de sare ar putea diminua cu 24% frecventa accidentelor vasculare cerebrale si cu 18% pe cea a bolilor coronariene. Aportul de sare recomandat zilnic este de 5 grame pentru adulti.

In ultimii ani, numeroase programe si strategii de reducere a aportului de sare se deruleaza in tarile europene, vizand industria alimentara, principala furnizoare de preparate cu continut mare de sare: produsele din carne, painea, branzeturile.

In Uniunea Europeana, doar 11 tari au acceptat reducerea aportului de sare cu 16% intre 2008 si 2012. Printre programele cele mai eficiente de reducere a consumului de sare derulate in Regiunea OMS Europeana sunt cele derulate in Finlanda si Marea Britanie.

In 1996, responsabili din domeniul sanatatii si cercetarii medicale din Marea Britanie au constituit grupul CASH (Consensus Action on Salt and Health). Acesta a reusit sa contribuie la scaderea aportului de sare practicat de producatorii industriali de alimente. Astfel, s-a obtinut o reducere cu aproximativ 30% a cantitatii de sare din unele alimente, iar etichetele indica foarte clar continutul de sare, permitand consumatorului sa fie avizat atunci cand decide asupra unui aliment sau altul.

In Finlanda, proiectul Carelie du Nord, lansat in urma cu 30 de ani, beneficiaza de recunoastere inter­nationala gratie reducerii riscului cardiovascular, in special al hipertensiunii prin reglarea consumului de sare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a morta­li­tatii la nivel global, iar in 80% dintre cazuri acestea duc la decese in ta­rile cu ve­nituri scazute sau medii.

Citeşte mai multe despre:   sănătatea familiei

 



Mai multe titluri din categorie

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...
Serviciul de email marketing furnizat de