x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ne iubim, dar stam separat

Ne iubim, dar stam separat

22 Apr 2005   •   00:00

Potrivit specialistilor, creste numarul partenerilor tineri care au o relatie, dar locuiesc separat. A devenit chiar o moda. Dar specialistii nu privesc cu ochi buni aceasta moda, considerand ca de fapt separa si nu consolideaza relatia.

  • de MAGDA MARINCOVICI
  • STIL. Un nou curent in relatia de cuplu: ne iubim, dar avem adrese diferite
    Sociologii si psihologii spun ca este un nou curent. Se vorbeste la ora actuala chiar despre un fenomen al partenerilor de cuplu cu domicilii separate. Acest model este adoptat de un numar din ce in ce mai mare de cupluri tinere si este mai frecvent in orasele mari, precizeaza psihiatrul francez Jacques Antoine Malarewicz. Sunt persoane intre 25 si 30 de ani pentru care libertatea este vitala. Dar si persoane intre 35 si 40 de ani care au ales acest mod de a trai din cauza unor experiente dezastruoase. Adeptii stilului "impreuna, dar sub acoperisuri diferite" fac parte din anumite categorii profesionale. De regula sunt compozitori, arhitecti, artisti fotografi, recunoscuti ca fiind mai liberali in ceea ce priveste relatia de cuplu. Ei calatoresc mult, urasc trezitul la ore matinale, tabieturile vietii traditionale, din care face parte si impartitul locuintei, camerei, patului...

    Pentru a patrunde in mecanismul acestui fenomen, specialistii au efectuat sondaje care evidentiaza opinii pro si contra. Raspunsurile formulate de partenerii tineri s-ar putea rezuma astfel: "Ne iubim si de ce sa nu stam separat?". Desi sunt minoritari, adeptii stilului ingroasa randurile. In schimb, "traditionalii" spun ca mirajul libertatii explica numarul mare al cuplurilor care se separa.

    AVANTAJE. Sa recunoastem ca noul stil este ispititor. Sa nu dai nimanui socoteala cand vii si cand pleci, rendez-vous-urile devin veritabile sarbatori, iar gelozia - otrava oricarei perechi - nu are nici o sansa de a se cuibari in aceste cupluri. Mai mult, se pare ca si comunicarea este mai deschisa intre cei doi.

    Medicul Daniel Popescu ne indeamna sa vedem si reversul medaliei. Se pare ca femeia este cea care pune mai repede punct unei asemenea relatii, animata de dorinta de a avea un copil. "A fi impreuna inseamna a imparti si timpul, dar si spatiul. Bucuriile, dar si necazurile", spune medicul. In plus, riscul de a nu confunda periuta de dinti cu cea a partenerului e platit cam scump. Deoarece, pentru tineri, locuinta este o problema financiara.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă