x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Negii se pot lua si la piscina

Negii se pot lua si la piscina

21 Iul 2004   •   00:00

Negii sunt afectiuni ale pielii care se iau de la piscina, sauna, camerele de hotel, pedichiura, precum si din autobuz. Pentru a nu-i contamina pe ceilalti, negii trebuie tratati.

STELUTA INDREI

Negii, denumiti stiintific veruci, sunt mici tumori sau excrescente care apar pe piele, fiind produse de mai multe tipuri de papilomavirusuri. "Acestea fac parte dintr-o familie de virusuri care provoaca verucile plantare (din talpa), verucile vulgare ale mainilor, verucile plane care apar mai ales la copii si vegetatiile veneriene", explica medicul primar dermatolog Carmen Curea de la Spitalul "Colentina". Negii se inmultesc, de la unul singur ajungandu-se la forme nenumarate. Ei se dezvolta diferit. Negii de pe maini au o suprafata rugoasa, maronie, dura, in general nedureroasa, iar cei de pe talpa cresc in interiorul pielii si sunt durerosi fiindca apasa pe filetele nervoase din acea zona.

CONTAGIOSI. Negii de pe maini si picioare sunt excrescente contagioase, contaminarea realizandu-se prin contact direct cu virusul de la om la om sau de pe anumite suprafete. Ei apar dupa 4 luni de la contactul cu virusul. Din cauza perioadei mari de incubatie este greu de stabilit cu exactitate sursa de contaminare. Oamenii nu mai tin minte cand au mers desculti cine stie pe unde, au incaltat pantofii altcuiva sau au dat mana cu o anumita persoana infectata. Contaminarea cu papilomavirus depinde si de imunitatea fiecaruia. Cei mai sensibili fac negi, pe cand ceilalti nu. Potrivit dr. Carmen Curea, "la baza dezvoltarii sau nu a bolii exista lupta intre virulenta agentului infectios si imunitatea organismului. La unii, virusul este mai virulent, iar la altii manifestarea acestuia este atenuata. Un alt rol in contaminare il are si starea tegumentului". Leziunile preexistente, cel mai frecvent ciuperci ale mainilor sau picioarelor, sunt o cale libera de patrundere a virusului in organism.

TRATAMENT. Prima data se incearca o metoda neinvaziva de tratament care consta in aplicatii cu azot lichid. Urmeaza tratamentele cvasichirurgicale care presupun electrocauterizarea si tratamentele cu laser. Medicul Carmen Curea semnaleaza ca "exista creme pe baza de acid salicilic sau de uree care nu au nici un efect pozitiv. De asemenea, aplicarea de rostopasca, un leac practicat frecvent, nu duce la vindecarea negilor". Singura solutie este interventia medicala, prin care virusul dispare din organism o data cu eliminarea negilor.

CONTAMINARE

Foarte multe persoane confunda negii de pe picioare cu bataturile. Si atunci, atat femeile, cat si barbatii merg la pedichiura pentru a le scoate. "Pedichiurista umbla in zona respectiva cu obiecte ascutite, facand mai mult rau decat bine, iar daca instrumentele nu sunt sterilizate corect se contamineaza si alte persoane", spune dr. Carmen Curea. De aceea, pentru orice problema a pielii trebuie sa consultati dermatologul.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă negii