x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Noul tratament pentru cancerul sanguin, un succes

Noul tratament pentru cancerul sanguin, un succes

22 Iul 2010   •   00:00

Un nou tratament testat pe pacienţii bolnavi de cancer al sângelui, care nu mai aveau alte opţiuni terapeutice, a dat rezultate încurajatoare, potrivit unei echipe de medici şi cercetători francezi, citate de AFP.



Rezultatele testului clinic cu acest nou tratament pe 17 pacienţi bolnavi de leucemii sau limfoame în recidivă au fost publicate miercuri în revista americană Science Translational Medicine. Noul tratament, pus la punct cu succes de echipa franceză, constă în injectarea de limfocite (tip de globule albe) tratate în prealabil pentru a spori acţiunea lor anticanceroasă. În tratarea prealabilă se elimină o fracţiune din limfocitele injectate - regulatoare T - pentru că aceasta inhibă acţiunea anticanceroasă a celorlalte limfocite.

“La o treime dintre pacienţi, tratamentul a avut efecte antitumorale benefice, înregistrându-se o remisie de lungă durată a bolii, care era refractară la terapiile disponibile”, a explicat AFP doctorul Maury de la spitalul “Henri Mondor”, coordonator al testului, citează Agerpres.

Leucemiile şi limfoamele fac parte din cancerele care pot fi tratate prin înlocuirea totală a măduvei osoase a pacientului bolnav cu cea a unui donator sănătos. Efectul anticanceros al grefei de măduvă osoasă se bazează pe înlocuirea completă a măduvei osoase bolnave cu cea a donatorului, dar şi pe injectarea, în momentul transplantului, de celule imunitare provenite de la acelaşi donator. Aceste celule - în special limfocitele - pot, în anumite condiţii, să elimine celulele canceroase ale pacientului.

Totuşi, grefa de măduvă osoasă nu vindecă totdeauna cancerul. Din acest motiv, echipa de medici şi cercetători francezi s-a gândit să înlăture din celulele injectate grupul de globule albe, limfocitele regulatoare T, care le împiedică pe celelalte să atace cancerul. Acest nou tratament terapeutic a permis accelererea atacului la 12 din cei 17 pacienţi, ajungându-se la “o remisie durabilă a cancerului sanguin la cinci dintre ei, de peste doi ani în medie”, a spus doctorul Maury.

Această tehnică, în curs de îmbunătăţire, ar putea fi extinsă şi la alte forme de cancer, încheie el.

×
Subiecte în articol: special viaţă sănătoasă observator