x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu aruncaţi meniscul la gunoi!

Nu aruncaţi meniscul la gunoi!

de Florin Condurateanu    |    01 Dec 2010   •   19:42
Nu aruncaţi meniscul la gunoi!
Sursa foto: /Thinkstock

140558-thinkstock94316209.jpgGenunchiul este una dintre cele mai solicitate articulaţii, are multe grade de mişcare, şi în timpul păşirii genunchiul suportă forţe de trei ori mai mari decât greutatea corpului. Uzura atacă mai întâi cartilajul care se fisurează, se rupe, se roade până e prea subţiat sau chiar dispare, astfel că se ajunge ca oasele să se frece în contact direct, aducând dureri mari. Cartilajul lubrifiază, asigură ungerea în genunchi şi repartizează echilibrat forţele pe componentele genunchiului. Deci stricarea şi roaderea cartilajului aduc artroza în genunchi. Explică această artroză numită gonartroză medicul primar doctor Rodica Marinescu, şeful secţiei de ortopedie 2 de la Spitalul Colentina.

Apariţia artroscopiei, adică intrarea cu en­doscopul în genunchi, a adus mai multe avantaje: se vede cu camera video ce stricăciuni există în genunchi şi prin anexele artroscopului se poate repara meniscul ca să nu fie scos în în­tregime. Astfel, prin artroscopie, se poate coase meniscul dacă el este degradat puţin. Sau cu artroscopul se poate decupa şi tăia doar porţiunea fisurată a meniscului. Cartilajul se înlătură total doar în cazurile extreme. Dacă este lăsat meniscul, măcar o porţiune el îşi poate îndeplini rolul. E bine să fie păstrată din menisc măcar treimea periferică. Deci artroza ge­nunchiului porneşte, în principal, de la scoa­terea întregului menisc.

Dar artroza, degradarea articulaţiei genunchiului mai apare şi din prici­na ligamentelor afectate prin entorse sau luxaţii. Genunchiul are ligamente de mare importanţă, ligamentele încrucişate conferă stabilitate genunchiului. Într-o luxaţie severă sunt afectate ligamentele încrucişate şi „genunchiul fuge”. E bine ca, după o entorsă sau luxaţie care au afectat ligamentele în genunchi, ele să fie reparate chirurgical. Amânarea reparării ligamentelor patru-cinci ani duce la consecinţe rele, se deschide uşa artrozei, se distrug cartilajele şi li­gamentele. Şi infecţiile în articulaţii duc la artroza genunchiului, aşa că infecţiile trebuie tratate prompt.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei