x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nu tiroida te strânge de gât

Nu tiroida te strânge de gât

de Florin Condurateanu    |    05 Noi 2010   •   00:00
Nu tiroida te strânge de gât
Sursa foto: /Thinkstock

Adesea vezi cucoane, ceva mai puţini bărbaţi, dar şi unii şi alţii pufăind speriaţi că simt o sufocare, o foame de aer, care parcă nu mai ajunge pe drumul plămânilor. Se vaită aceşti oameni cu respiraţia pipernicită: "Cred că tiroida mă strânge de gât şi mă împiedică să răsuflu normal, a naibii glandă tiroidă, îmi face figuri!". Presupunerea oamenilor obişnuiţi e greşită, pentru că nu glanda tiroidă este de vină că respiraţia şchioapătă.

Sufocarea, nodul în gât nu sunt aduse de tiroida prea mare, vinovată este nevroza, deci tulburarea psihică generatoare de spasme ale muşchilor faringelui. Ca atare trebuie tratată nevroza de psihiatru. Ca să fie de vină pentru starea de sufocare, tiroida ar trebui să fie aşa de inflamată, astfel încât să se vadă chiar înainte de a intra în cameră, ceea ce nu prea e cazul.

O altă spaimă întâlnită adesea este groaza că omul are noduli pe tiroidă şi asta înseamnă mai mult ca sigur un cancer tiroidian. Şi în acest caz e vorba de o eroare în percepţia populaţiei. Cancerul tiroidian e foarte rar faţă de cât de frecvenţi sunt nodulii. Apa cu insuficient iod, din multe zone ale ţării, a dus la guşa endemică, la o guşă mai mare, care duce frecvent tot la noduli. Numai că în cele mai multe cazuri nodulii nu sunt canceroşi. La aproximativ 20%-60% din populaţia României, ecografia depistează noduli mici de 2-3 milimetri. Nodulii la tiroidă, care se pot simţi la pipăire, sunt peste un centimetru şi se găsesc la 5% din populaţie. Nodulii canceroşi sunt doar 5% din totalul nodulilor tiroidieni care pot fi simţiţi la pipăire.

Asist. univ. Monica Gheorghiu, medic primar la Institutul de endocrinologie C. Parhon, precizează că doar prin puncţie şi examinare la laborator pot fi depistaţi nodulii atinşi de cancer. Nu pot fi scoşi nodulii împreună cu o parte din tiroidă dacă nu este depistat un cancer tiroidian. Pentru că un pacient cu o astfel de operaţie trece prin hipotiroidie, el trebuie să ia hormoni de sinteză din cutie toată viaţa, pentru a suplini minusul de hormoni tiroidieni ca urmare a scoaterii unei porţiuni de tiroidă. Şi mai trebuie precizat că, descoperit în faze incipiente şi operat în timp util, cancerul de tiroidă este vindecabil. Astfel, nodulii, în majoritatea cazurilor, nu sunt canceroşi. Mai trebuie să ştim că senzaţia de nod în gât şi sufocare, cel mai des, nu au drept cauză inflamaţia tiroidei. În aceste situaţii, vinovată este nevroza, care trebuie tratată de psihiatru.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă