x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Nucile previn calculii biliari

Nucile previn calculii biliari

23 Iul 2004   •   00:00

Cercetatorii de la Harvard Medical School din Boston demonstreaza ca exista o asociere pozitiva intre consumul frecvent de nuci si diminuarea riscului calculilor biliari. Aceasta afectiune este foarte frecventa la adultii din tarile dezvoltate.

MAGDA MARINCOVICI

ANATOMIE. Vezicula biliara este un rezervor sub forma unui sac care este situat in prelungirea canalului coledoc, ce leaga ficatul de pancreas. Ea are forma de para cu lungimea de 10 centimetri. In afara meselor, vezicula biliara serveste ca rezervor al bilei secretate de catre ficat. Cand mancam, in timp ce bolul alimentar trece in duoden, vezicula se contracta si permite astfel evacuarea in intestin a bilei necesare absorbtiei hranei, mai ales a grasimilor si oualor.

SIMPTOME. Vezicula poate fi locul unei litiaze - formare de calculi - afectiune care in fazele de debut nu se remarca prin simptome specifice. Bila secretata de ficat este bogata in cristale de colesterol. Stocarea acestor cristale in vezicula poate duce la formarea calculilor. Aparitia durerilor sau a unei infectii poate ajuta la descoperirea afectiunii. Calculii au diferite dimensiuni si ei trebuie indepartati din vezicula. Din pacate, golirea veziculei nu rezolva problema pe termen lung. Deoarece vezicula va produce in continuare calculi.

Doctorul Chung-Jyi si echipa sa din Boston au studiat, intre 1980 si 2000, influenta consumului de nuci la peste 80.000 de femei. Ele aveau la debutul studiului intre 30 si 55 de ani si o stare de sanatate buna. Periodic in cei 20 de ani, femeile au raspuns unor chestionare privind consumul de nuci si eventualele probleme cu calculii biliari. In 20 de ani, 7.831 dintre femeile selectate pentru studiu au suferit interventii chirurgicale la nivelul veziculei. Cercetatorii au observat ca nucile, practic, nu existau in alimentatia femeilor operate. Ei au mai observat ca femeile care mancau 150 de grame de nuci saptamanal aveau un risc mai mic cu 25% de a suferi de aceasta afectiune, comparativ cu femeile care nu aveau acest obicei alimentar.

LEGATURA. Doctorul Chung pune scaderea riscului de calculi biliari in legatura directa cu cantitatea mare de fibre existente in continutul nucilor. "Fibrele permit reducerea absorbtiei colesterolului si astfel diminuarea pericolului formarii calculilor". Si pentru a le linisti pe femeile care-si supravegheaza atent silueta, doctorul Chung a declarat ca nu este nici o problema. "Dimpotriva, cele care au mancat mai multe nuci erau chiar mai suple decat cele care le evitau chiar din teama de a nu se ingrasa."’

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vezicula