x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O genă care luptă contra cancerului

O genă care luptă contra cancerului

de Magda Marincovici    |    09 Dec 2009   •   00:00
O genă care luptă contra cancerului
Sursa foto: /stockxpertcom

Un grup de cercetători de la Universitatea Grenade au descoperit o genă, botezată gena E, care are capacitatea de a împiedica dezvoltarea şi chiar de a ucide celulele tumorale ale unor forme de cancer.



Folosirea terapiei genice ar putea reduce tratamentele dificile cu medicamentele administrate în momentul de faţă. Chimioterapia, radioterapia şi chirurgia oncologică sunt asociate cu rezultate "limitate" în stadiile avansate de cancer. În opinia doctorului Ana Rosa Rama din cadrul Departamentului de Anatomie şi Embriologie Umană - Universitatea de Grenade, coordonatorul acestei cercetări, terapia genică reprezintă o soluţie în lupta cu cancerul de sân, de plămâni şi colon.

Cercetarea doctorului Ana Rosa Rama demonstrează că este posibilă folosirea terapiei genice ca suport pentru chimioterapie, îmbunătăţind rezultatele în timpul atacării cancerului. De asemenea, corelarea chimioterapiei cu terapia genică mai permite reducerea dozelor de medicamente administrate şi, implicit, contribuie la diminuarea efectelor secundare.

Rezultatele cercetării indică faptul că gena E are capacitatea de a induce celulelor tumorale un fenomen de apoptoză (moartea programată a celulelor). Dar mai important este că terapia genică scuteşte pacientul de multe chimioterapice folosite în prezent. Astfel, în unele cazuri de cancer al plămânului, cercetătorii au obţinut o inhibare cu peste 14% a dezvoltării tumorale şi o reducere de aproximativ 100 de ori a dozei de paclitaxel (chimioterapie), atunci când a fost combinată cu gena E. În cazul cancerului de colon, rezultatele obţinute au fost similare.

Totuşi, informaţia cea mai importantă privind cancerul de sân este că, în cazurile în care se administrează doxorubicină, dozele au putut fi reduse de 100 de ori, obţinându-se aproape cu 21% inhibare a proliferării tumorale.

DURERI, DIABET
În Arthritis and Rheumatism, revistă de specialitate, a fost publicată o cercetare potrivit căreia terapia genică reuşeşte să atenueze şi chiar să elimine durerile provocate de artrită. Deocamdată, testările s-au făcut pe animale şi sunt şanse ca Food and Drug Administration să permită testarea umană. De asemenea, terapia genică este eficientă şi în tratamentul diabetului, prin aplicarea asupra genei responsabile de rezistenţa la insulină.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă