x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei O moleculă pentru cardiaci

O moleculă pentru cardiaci

de Magda Marincovici    |    30 Iul 2010   •   00:00

În premieră, medicamentul Crestor poate fi prescris adulţilor, cu scopul de a preveni bolile cardiovasculare, şi copiilor cu vârsta peste 10 ani cu dislipidemie mixtă şi hipercolestero­lemie familială.

Această extindere de indicaţie a medicamentului a fost aprobată de Agenţia Europeană a Medicamentului în 19 ţări europene. Iniţial, medicamentul era prescris pacienţilor cu dislipidemie. În pre­zent, el este indicat la categorii de pacienţi cu diferite niveluri de risc cardiovascular.

La adulţi, riscul cardiovascular se calculează luând în considerare o serie de factori, hipercolesterolemia fiind prioritară. Depăşirea nivelului normal al colesterolului rău este frecvent asociată cu hipertensiunea, diabetul, obezitatea, sedentarismul, fumatul.

Prof. dr Marius Vintilă, vicepreşedinte al Societăţii de Car­diologie, spune că majoritatea pa­cienţilor cu infarct, cu accident vascular cerebral etc. se recrutează dintre persoanele care cumulează mai mulţi dintre aceşti factori, care nu excelează prin depăşirea valorilor normale.Tocmai acestei categorii de persoane, aflate la risc cardiovascular, le este indicat acest medicament cu scop preventiv. De asemenea, este primul medicament care asigură regresia ateromului.

Prof. dr Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, atrage atenţia asu­pra creşterii nu­mărului copiilor cu hipercoleste­rolemie şi a necesităţii unui screening pentru stabilirea dimensiunii acestui fenomen. Me­dicamentul intervine acolo unde alte tratamente, exerciţiile fizice şi scă­derea în greutate nu au dat rezultate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă