x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ochii care nu se vad se uita la altii

Ochii care nu se vad se uita la altii

01 Mai 2004   •   00:00

In ultimii ani, si romanii incep sa simta ce inseamna departarea dintre parteneri. Ne referim la cei care si-au gasit un job in strainatate. In noile conditii, relatia de cuplu este amenintata? Sau, dimpotriva, ea se poate consolida?

MAGDA MARINCOVICI

Evident, despartirea, fie ea si temporara, e o provocare majora pentru orice cuplu.

Motiv pentru care ea trebuie bine gestionata in asa fel incat sa reprezinte o sansa pentru cuplu.

AVANTAJE. Se spune ca departarea ii inflacareaza pe partenerii. E-mail-urile telefoanele, intalnirile devin evenimente. Bucuria reintalnirii este permanenta, caci clipele de complicitate dintre pareteneri sunt rare. La fiecare intalnire aveti ocazia unei redescoperiri, subiectele de conversatie fiind practic inepuizabile.

Departarea mai permite ca, temporar, fiecare partener sa duca in colturi diferite de lume o viata de celibatar. Nimeni nu va cere sa va puneti totul in ordine in camera, nimeni nu va tine cont daca sforaiti, nimeni nu va contrazice.

DEZANTAJE. Departarea intre parteneri poate intari relatia sau o poate narui. Este ocazia de a proba daca va lipseste „jumatatea". Dar distanta poate scoate la iveala aspecte nebanuite la celalalt partener: egoisme, descoperirea placerii de a trai singur. Nu este exclusa nici stabilirea altei relatii, avertizeaza medicul Nicolae Calomifrescu.

COMUNICARE. Intr-o asemenea etapa din viata unui cuplu, important este ca dinstanta dintre parteneri sa fie „scurtata" periodic prin telefon, e-mail, scrisoare.

De aceste mijloace de comunicare trebuie uzat mai ales in momentele cand singuratatea devine apasatoare, cand apar unele dileme.

Un test binevenit

„Cel mai bun moment pentru a lua temperatura cuplului este la cateva ore dupa reintregirea lui", precizeaza medicul Nicolae Calomifrescu. Euforia reintalnirii a trecut. Daca dorinta de a fi impreuna se stinge rapid, daca relatia de cuplu trece in plan secund nu este exclus ca partenerii „sa cada la proba departarii temporare". Dimpotriva, partenerii se pot declara invingatori cand exista dorinta reciproca, proiecte comune pe termen mediu si lung.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă