Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti si prorector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", explica ce afectiuni pot duce la inflamatii in zona oculara.
de FLORIN CONDURATEANU | |
PULSUL MEDICINEI | |
Oftalmologii inregistreaza, uneori, inflamatiile palpebrale, este vorba despre un edem al pleoapelor. Dimineata, unii oameni se trezesc cu pleoapa putin umflata, uneori se observa si cearcane. In zona respectiva se stocheaza noaptea mai mult lichid. Pe parcursul zilei insa edemul de la pleoape se diminueaza, gravitatia trage in jos lichidul si si edemul se muta in tesuturile picioarelor. Pleoapele nu sunt insa rosii. Cauza este de cele mai multe ori de natura renala, asa ca omul trebuie sa consulte un nefrolog. O alta situatie este aceea cand edemul se localizeaza la marginea cu gene a pleoapei, la marginea ciliara.
Acest edem in zona genelor se asociaza cu o discreta cadere a pleoapei. "Mi s-a micsorat ochiul" se plang pacientii respectivi. Acest edem cu umflarea usoara a marginii cu gene anunta, de multe ori, o tumoare, cel mai adesea benigna. De regula, este un mic chist, daca el nu creste, se lasa pe loc. Daca insa chistul evolueaza, se trece la interventia chirurgicala menita a indeparta chistul, cel mai adesea fixat pe pleoapa superioara. O alta situatie generatoare de inflamatii este ptoza palpebrala aparuta brusc, adica brusc unui om ii cade pleoapa. Asta poate semnifica un accident vascular, o neuroviroza sau o tumoare cerbrala. Cand omul nu poate inchide ochiul, de vina mai este si pareza faciala. Pareza faciala poate fi cauzata de frig, se numeste chiar pareza afrigori. Suferindului i se imobilizeaza o jumatate de fata. Trece dupa o luna in urma unui tratament cu cortizon. Uneori, oftalmologii pun un diagnostic care suna asa: herpes palpebral. E vorba despre un herpes ivit pe pleoapa.