x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS / Cancerul face ravagii la nivel planetar

OMS / Cancerul face ravagii la nivel planetar

de Magda Marincovici    |    04 Feb 2009   •   00:00

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul reprezintă prima cauză de mortalitate la nivel planetar (13%). În 2008 au fost înregistrate 12 milioane de noi cazuri şi 7,6 milioane de decese, dintre care 67% în ţările în curs de dezvoltare. În aceste ţări, după cancer, cele mai multe decese sunt provocate de SIDA, TBC şi malaria.



În ţările în curs de dezvoltare, cancerul este o problemă majoră, scăpată de sub control şi ignorată, consideră David Kerr, profesor de farmacologie clinică şi co-fondat unei organizaţii de luptă contra cancerului pe continentul african. Ruşinea că ai cancer, lipsa de informaţii, încrederea în tratamente tradiţionale sunt obstacole care îi fac pe bolnavi să întârzie consultarea medicului înainte ca boala lor să ajungă la stadii avansate şi să devină incurabilă, precizează prof. David Kerr.

AVERTISMENT

Fără acţiuni energice de prevenire şi tratament se estimează că, în perspectiva anilor 2020, cancerul va ucide de cinci ori mai multe persoane în ţările în curs de dezvoltare. 80% dintre copiii bolnavi de cancer sunt din ţările în curs de dezvoltare şi 60% dintre ei nu beneficiază de nici un tratament eficient. Şi asta în condiţiile în care chimioterapia dă rezultate mai bune la copii decât la adulţi, spune prof. Jean Lemerle, oncolog pediatru şi preşedinte al grupului franco-african de oncologie pediatrică. În acelaşi spaţiu geografic, cancerele de sân şi de col uterin sunt primul şi, respectiv, al doilea în topul cancerelor la femei. În lupta împotriva acestor două forme de cancer se pot face multe cu bugete corespunzătoare şi chiar fără tehnologii medicale de ultimă oră. Astfel, dacă mamografia nu este accesibilă, este recomandată autopalparea. În cazul cancerului de col uterin este indicat testul Babeş Papanicolau (19% în ţările în curs de dezvoltare faţă de 63% în ţările dezvoltate).

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă