x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS - In timpul verii, ozonul ucide

OMS - In timpul verii, ozonul ucide

de Andrada Floria    |    08 Iul 2006   •   00:00

Ozonul este din ce in ce mai periculos pentru sanatate, in special vara, deoarece temperaturile ridicate fac sa creasca concentratia lui din atmosfera. Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), an de an, mai mult de 500 de decese premature, adica 0,6% din total, sunt atribuite nivelului crescut de ozon. "Atunci cand concentratia de ozon creste cu 10 micrograme pe metru cub, riscul afectiunilor respiratorii si al imbolnavirii de astm se mareste cu 0,6%", subliniaza Roberto Bertollini, directorul Centrului European pentru Mediu si Sanatate din cadrul OMS. "Prezenta acestui gaz poluant eliberat in reactiile chimice din atmosfera este favorizata de razele ultraviolete. Iar niveluri neobisnuit de mari de ozon s-au inregistrat in cele mai calde dintre cele 13 orase italiene vizate de acest studiu. Astfel, in 2005, pe primul loc se afla Palermo, unde concentratia de ozon depasea cu 33,6 micrograme/metru cub nivelul normal al acestui gaz in atmosfera (70 micrograme)", a mai adaugat reprezentantul OMS. Pe de alta parte, in Franta, in timpul caniculei din 2003, nivelul crescut de ozon a ucis 379 de persoane.

Bertollini sustine ca, in mod paradoxal, concentratiile de ozon sunt scazute in zonele urbane cu mult trafic. Deoarece intrand in reactie cu dioxidul de azot produs de masini, ozonul este practic distrus. Acest gaz nociv se acumuleaza insa in zonele verzi, cum ar fi parcurile si gradinile sau chiar in zonele rurale, unde nu se pune in functiune mecanismul de autodistrugere existent in centrele marilor orase. (Andrada Floria)

GAZ INSTABIL
Stratul de ozon din atmosfera este adesea mentionat in buletinele de stiri si este corelat cu efectul distrugator al industrializarii mondiale, care a deteriorat bariera protectoare in calea razelor ultraviolete. Ozonul este un gaz instabil, in functie de temperatura si presiunea aerului. Se descompune rapid in oxigen la temperaturi de peste 35 de grade Celsius.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ozon