x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Operatie maraton pentru recuperarea virilitatii

Operatie maraton pentru recuperarea virilitatii

de Magda Marincovici    |    29 Iun 2005   •   00:00
Operatie maraton pentru recuperarea virilitatii

Pacientului doctorului Naum Ciomu i s-a reconstruit organul genital. Complicata interventie chirurgicala a fost realizata de profesorul doctor Ioan Lascar. Aceasta interventie speciala este una din cele peste 30.000 de operatii de chirurgie plastica si reparatorie efectuate de prof. dr. Lascar.

In urma cu un an, medicul Naum Ciomu sectiona penisul unui barbat. De luni, la capatul unei interventii chirurgicale maraton, efectuata de profesorul doctor Ioan Lascar, seful Clinicii de chirurgie plastica si reparatorie din Spitalul de Urgenta Floreasca, barbatul are penis.

Jurnalul National: Cum se simte pacientul?
Prof. dr. Ioan Lascar: In general, pacientul este echilibrat. Aici este si meritul sotiei, normal in cazul partenerilor de cuplu care se inteleg bine.
Iar din punct de vedere medical, ca dupa o anestezie de o ora. In cadrul programului operator pe care ni l-am propus, am reusit sa efectuez cea mai importanta parte, cea care vizeaza prima etapa, respectiv reconstructia penisului. A fost o interventie complexa, care a durat fix opt ore. Ea s-a desfasurat conform programului, fara incidente, fara complicatii. Pacientul a fost imediat monitorizat postoperator in cadrul Departamentului de terapie anestezie intensiva.

Ati precizat ca aceasta este prima etapa. Urmeaza altele si in ce constau ele?
Este vorba de retusuri. Dar acestea numai daca va fi nevoie, in functie de evolutia ulterioara. Dar nu sunt obligatorii. In general, in specialitatea mea, se adopta o anume strategie chirurgicala in functie de evolutie, de gradul de recuperare functionala. Pe etape, se apreciaza daca mai este posibila o imbunatatire a calitatii rezultatului. Dar partea cea mai importanta, cea decisiva, absolut necesara pentru rezolvarea unui asemenea caz complex, a fost realizata: partea de reconstructie microchirurgicala.

Asta inseamna ca pacientul are in acest moment organul genital.
In etapa actuala, am reconstruit tot ceea ce este necesar pentru satisfacerea ambelor functii ale organului genital. Ma refer la aspectul cosmetic, daca vreti. Sa fie cat mai apropiat de normal. Pe baza unui program foarte strict am reusit. Aceasta este chirurgia. Nu-i poveste.

In ce a constat interventia propriu-zisa de reconstructie a organului genital?
Este un procedeu convenit la nivelul chirurgilor plasticieni din toata lumea ca tehnica de reconstructie. Iar reconstructia penisului presupune refacerea organului sexual prin recoltari de la nivelul antebratului pacientului. Am inclus si un fragment de os care substituie erectia. Am reconstruit uretra dupa o metoda originala. Dar m-as opri aici cu informatiile, din motive de respectare a intimitatii pacientului.

S-a folosit ceva din organul "mutilat"?
Ca in orice amputatie - de mana, de deget, de penis, cum este in acest caz - , putem intreprinde masurile necesare pentru recuperarea acelei extremitati in primele cateva ore. Sau daca adoptam mijloace de conservare (crioprezervare), putem prelungi unele segmente pana la 24 de ore. Dar aici este cu totul alta situatie. Cartea reimplantarii in acest caz s-a jucat in primele sase ore. Iar pacientul nu a beneficiat de aceasta "carte". Atunci a trebuit sa acceptam aceasta mutilare, sa asiguram vindecarea care sa permita o calitate a vietii, incat la momentul oportun sa putem lua masurile necesare reconstructiei de penis.

Domnule profesor, acest gen de interventie nu este o premiera in palmaresul dumneavoastra. Cum este aceasta operatie comparativ cu celelalte?
Cazul de fata e recent, celelalte sunt operate in urma cu 4-5 ani. Cazul acesta este unul dificil, mai special. Celelalte nu erau ca urmare a unei amputatii accidentale de penis. Am avut cazuri de transsexuali, amputatii prin electrocutie etc. Acesta este unul singular sub aspectul circumstantelor de producere, al particularitatilor anatomice locale. Chiar daca pacientul acesta este un caz unic, totusi strategia generala este asemanatoare. In specialitatea mea este practic imposibil sa intalnesti doua cazuri identice. Fiecare caz este absolut unic. Ceea ce folosesti din specialitate este strategia generala, principiile tehnice. Dar particularitatile fac din fiecare caz o situatie unica.
Dar si aceasta interventie este una de o zi. Una dintre cele peste 30.000 de interventii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă