Dizenterie, salmoneloze, botulism, toxiinfecţii alimentare, traheobronşite, boli eruptive specifice sezonului rece care apar vara. Acestea sunt principalele afecţiuni care ne păndesc in perioadele caniculare.
Dizenterie, salmoneloze, botulism, toxiinfecţii alimentare, traheobronşite, boli eruptive specifice sezonului rece care apar vara. Acestea sunt principalele afecţiuni care ne păndesc in perioadele caniculare.
Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", atrage atenţia asupra importanţei igienei personale, in special a spălatului pe măini, in perioadele caniculare. Pe calea fecal-oral, in corp sunt introduse microorganisme care provoacă diverse boli. In perioadele cu temperaturi excesive, cele mai frecvente sunt salmonelozele şi dizenteria. Salmonelozele se manifestă prin febră 38-39 de grade Celsius, dureri de burtă, vărsături, scaune apoase. Dacă fecalele sunt apoase şi de culoare verzuie, inseamnă că suntem infectaţi cu salmonela, iar scaunul cu sănge este semnul dizenteriei. Copiii, bătrănii, bolnavii cronici, femeile gravide sunt categoriile de persoane cele mai expuse acestor boli, care neglijate pot fi fatale.
La ora actuală, la Institutul "Matei Balş" sunt internaţi adolescenţi nevaccinaţi cu rubeolă, oreion şi rujeolă. "Se observă că adenovirusurile dau boli eruptive care mimează rujeola, rubeola, scarlatina, spune prof. dr Streinu Cercel. Aceste boli eruptive şi-au pierdut sezonalitatea, motiv suplimentar de a ne vaccina. Sunt boli care, in mod tradiţional, se manifestau in sezonul rece, dar in ultimii ani ele apar din ce in ce mai frecvent in sezonul cald", semnalează prof. Streinu Cercel.
VACCINARE. Prin programul naţional de vaccinări se realizează imunizarea contra oreionului şi rujeolei, iar rubeola trebuie acoperită prin contribuţie proprie. "Dacă faci rubeolă in perioada de sarcină, există un risc imens de malformaţii", precizează prof. dr Streinu Cercel.
In acest sezon suntem extrem de expuşi pericolului toxiinfecţiilor alimentare. De regulă, acestea se manifestă in termen scurt, chiar la trei ore de la pătrunderea microorganismului in corp. Extrem de virulente sunt toxiinfecţiile alimentare provocate de fructele de mare.