Cancerul de pancreas este una dintre cele mai violente forme de cancer, care se descoperă din păcate prea târziu, fiindcă nu dă dureri de la început. Când tumora a lovit în capul pancreasului şi în prima jumătate, sunt afectate celulele care produc enzime pentru digestia alimentelor.
Când cancerul se localizează în partea din spate, spre coada pancreasului, sunt lezate insulele de celule ce produc insulină pentru echilibrarea glucozei. Explică această boală prof. dr Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie de la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Primele semne se arată printr-o slăbire nejustificată.
Apoi scaunul devine gras ca o pastă, pofta de mâncare se diminuează, iar bolnavul are o inexplicabilă scârbă, când vede carnea şi pâinea. Cum durerile apar târziu, bolnavul ajunge la medic când se instalează icterul, adică i se îngălbenesc ochii, cavitatea bucală, iar urina este brună şi scaunul albicios.
Acest icter cu urină ruginie şi scaun alb poate fi provocat şi de pietre la vezica biliară, însă când de vină este bila apare şi o puternică durere în burtă. Un icter fără dureri înseamnă o invadare lentă a cancerului, care sugrumă canalul de scurgere a bilei din vezica biliară. Vărsăturile, care nu sunt cu bilă, nu sunt galbene şi acestea sunt vărsături date de cancer.
Alt semn este inflamarea ganglionilor de deasupra claviculei. Vezica biliară este mărită şi apare lichid în burtă, deci o ascită care nu e dată de ciroză. La buric apare un nodul de tumoră ca un ecou al cancerului de pancreas. Toate acestea sunt semne de descoperire târzie, când s-a pierdut momentul bun al operaţiei. Tumora de pancreas până la 2 cm poate fi operată cu succes.
Cu cât tumora a crescut şi a invadat vasele, există posibilităţi de recidivă şi de metastaze după operaţie. Scoaterea tumorii chirurgical e paleativă. Pancreasul cancerizat poate da dureri şi în coloană. Dar dacă durerile dispar la administrarea de indometacin, e semnul că nu e de vină coloana, ci pancreasul.
Citește pe Antena3.ro