x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pacostea din plaman

Pacostea din plaman

17 Aug 2004   •   00:00

Cand fumatorii incep sa tuseasca dimineata de scoala vecinii din bloc, cand expectoreaza, ei isi cauta un alibi care se dovedeste fals, se consoleaza spunand ca e vorba de bronsita tabagica.

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

In realitate incepe pacostea numita bronsita cronica obstructiva (BPOC), boala nevindecabila, pe care cel mult medicii pot s-o amelioreze si sa stapaneasca progresarea bolii, ce conduce la deteriorarea capacitatii respiratorii. De vina pentru bronsita cronica obstructiva sunt fumatul si poluarea. Dintre 100 de fumatori, 15-20 fac BPOC, iar din totalul de bolnavi de bronsita cronica obstructiva, 90% sunt fumatori. Fumul irita mereu mucoasa bronsica si glandele sporesc secretia de mucus, care ingusteaza sectiunea de trecere a aerului prin bronhii. In plus, fumul distruge si acel veritabil covor rulant alcatuit din cilii vibratori, niste picioruse care se misca in aceeasi directie si elimina astfel mucusul de care s-au lipit substantele daunatoare din plaman.

Daca tigara omoara acesti cili, cine mai elimina mucusul? Ei bine, mucusul este eliminat prin tuse. Substantele rele din tutun mai provoaca un efect dezavantajos pentru respiratie: ingroasa mucoasa, pe langa sporirea cantitatii de mucus, asa ca sectiunea de trecere a aerului prin bronhii se micsoreaza mai tare. Fumul produce si o inflamatie a tesuturilor bronhiilor, acest fenomen se insumeaza cu alte dezavantaje: excesul de mucus si ingrosarea stratului de mucus, asa ca se ingusteaza si mai tare bronhia, ingreunand expirul de aer. Prapadul facut de tutun insa continua, fumul si inflamatiile produc o contractie a musculaturii ce imbraca bronhiile, asa ca trecerea aerului prin bronhii este si mai mult sugrumata. Dupa ce a explicat mecanismul instalarii BPOC, profesorul Paul Stoicescu, directorul Institutului national de pneumologie "M. Nasta", va "developa" in articolul urmator cum se poate ameliora boala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă