E un sortiment de paine cu bune si cu rele: ceva E-uri, margarina... De aceea, va fi invitata la masa cu pre-cautie de cardiaci, diabetici si per-soanele predispuse la obezitate.
CE MANCAM, CE BEM
Un sortiment de paine cu bune, dar si cu rele: ceva E-uri, margarina... De aceea, va fi invitata la masa noastra tinand seama de sfatul specialistului.
In obtinerea acestui sortiment de paine, producatorul a folosit urmatoarele ingrediente: faina alba de grau, apa, drojdie, grasimi vegetale hidrogenate (tip margarina), gluten (de tip nespecificat), sare iodata (clorura de sodiu), zahar (zaharoza), faina de soia, emulgator (E 472b - stearoil-2 lactilat de sodiu), conservanti (E 200 - acid sorbic, E 282 - propionat de calciu), aroma nespecificata, nu stim! naturala, artificiala, antioxidant (E 300 - acid ascorbic), enzime.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, mai spune ca "faina alba de grau este dezechilibrata nutritional, bogata in glucide, impreuna cu zaharul reprezentand 49% din masa produsului. Este paine saraca in fibre alimentare - 0,18 g/100 g de produs".
Specialistul nostru reaminteste ca fibrele alimentare sunt absolut necesare unei bune stari de sanatate, recomandandu-se un consum de aproximativ 30 g zilnic. Pozitiv este ca painea are in compozitie faina de soia, care ridica valoarea biologica a proteinelor graului. "Dar, din pacate, nu cunoastem cantitatea de faina de soia folosita. Pe de alta parte, pentru marirea perioadei de valabilitate - stim cand expira, dar nu si cand a fost produsa - au fost adaugati conservanti chimici: acid sorbic si propionat de calciu. Primul conservant poate provoca alergii, iar cel de-al doilea nu se recomanda consumului frecvent, desi, cum bine stim, painea reprezinta pentru romani un aliment de baza consumat zilnic.
Componente nesanatoase sunt si grasimile vegetale hidrogenate (margarine), incriminate astazi in generarea bolilor cardiovasculare si neurodegenerative."
Citește pe Antena3.ro
|
CHIMICALE
"Pentru marirea perioadei de valabilitate - stim cand expira, dar nu si cand a fost produsa - au fost adaugati in acest produs conservanti chimici: acid sorbic si propionat de calciu" prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi |