x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Paine alba feliata

Paine alba feliata

de Magda Marincovici    |    01 Dec 2006   •   00:00
Paine alba feliata

E un sortiment de paine cu bune si cu rele: ceva E-uri, margarina... De aceea, va fi invitata la masa cu pre-cautie de cardiaci, diabetici si per-soanele predispuse la obezitate.

CE MANCAM, CE BEM
Un sortiment de paine cu bune, dar si cu rele: ceva E-uri, margarina... De aceea, va fi invitata la masa noastra tinand seama de sfatul specialistului.

In obtinerea acestui sortiment de paine, producatorul a folosit urmatoarele ingrediente: faina alba de grau, apa, drojdie, grasimi vegetale hidrogenate (tip margarina), gluten (de tip nespecificat), sare iodata (clorura de sodiu), zahar (zaharoza), faina de soia, emulgator (E 472b - stearoil-2 lactilat de sodiu), conservanti (E 200 - acid sorbic, E 282 - propionat de calciu), aroma nespecificata, nu stim! naturala, artificiala, antioxidant (E 300 - acid ascorbic), enzime.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, mai spune ca "faina alba de grau este dezechilibrata nutritional, bogata in glucide, impreuna cu zaharul reprezentand 49% din masa produsului. Este paine saraca in fibre alimentare - 0,18 g/100 g de produs".

Specialistul nostru reaminteste ca fibrele alimentare sunt absolut necesare unei bune stari de sanatate, recomandandu-se un consum de aproximativ 30 g zilnic. Pozitiv este ca painea are in compozitie faina de soia, care ridica valoarea biologica a proteinelor graului. "Dar, din pacate, nu cunoastem cantitatea de faina de soia folosita. Pe de alta parte, pentru marirea perioadei de valabilitate - stim cand expira, dar nu si cand a fost produsa - au fost adaugati conservanti chimici: acid sorbic si propionat de calciu. Primul conservant poate provoca alergii, iar cel de-al doilea nu se recomanda consumului frecvent, desi, cum bine stim, painea reprezinta pentru romani un aliment de baza consumat zilnic.

Componente nesanatoase sunt si grasimile vegetale hidrogenate (margarine), incriminate astazi in generarea bolilor cardiovasculare si neurodegenerative."

CONCLUZII. Specialistul nostru spune ca "produsul este de tip rafinat, dezechilibrat nutritional, cu un exces de glucide, aproape lipsit de fibre alimentare. Valoarea energetica - 237 Kcal/1006 Kj/100 g produs - il incadreaza in categoria alimentelor cu densitate calorica medie. Acest sortiment de paine e recomandat persoanelor supraponderale, suferinde de obezitate si diabeticilor numai dupa sfatul medicului.

De asemenea, se va consuma cu moderatie de catre persoanele predispuse la constipatie, alergii, suferinde de boli cardiovasculare, cancere, astm, boli neurodegenerative si inflamatorii".

CHIMICALE
"Pentru marirea perioadei de valabilitate - stim cand expira, dar nu si cand a fost produsa - au fost adaugati in acest produs conservanti chimici: acid sorbic si propionat de calciu"
prof. dr.
Gheorghe Mencinicopschi

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă