x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pate vegetal

de Magda Marincovici    |    15 Noi 2006   •   00:00
Pate vegetal

Soia. Nu stim daca e sau nu modifi-cata genetic. Aditivi de gust si aro-ma, si gata pateul vegetal. E bun, cu exceptii. Nu e recomandat dia-beticilor, bolnavilor de inima, persoanelor cu afectiuni degenerative, copiilor, celor care depun efort intens... In rest, liber: rar si cu masura.

CE MANCAM, CE BEM
Soia. Dar nu stim daca e sau nu modificata genetic. Cativa aditivi pentru gust si aroma. Sare, margarina, apa. Si gata pateul vegetal cu ardei.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, cu lupa pe eticheta unui nou pateu vegetal, pasteurizat, preparat din mai multe ingrediente: apa, ulei vegetal, proteina vegetala din soia, despre care din pacate nu stim daca este soia modificata sau nemodificata genetic. Potrivit legislatiei in vigoare, exista obligatia ca in cazul in care produsul contine un ingredient modificat genetic sa se inscriptioneze. De exemplu: "contine organism modificat genetic: soia, cartof etc.".

MARGARINA. In acest tip de pateu s-au mai folosit grasimi vegetale hidrogenate, despre care stim foarte bine ca sunt periculoase pentru sanatate, fiind incriminate in aparitia bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. Producatorul a apelat si la fulgi de ardei - 2%, E 301 - ascorbat de sodiu, sare (clorura de sodiu), zahar (zaharoza), condimente, arome de natura nespecificate, E 452 - polifosfati, E 621 - glutamat monosodic, E 120 - acid carminic (colorant), E 325 - lactat de sodiu (atentie hipertensivii!), membrana artificiala necomestibila.

CARACTERISTICI NUTRITIONALE. Din punct de vedere al caracteristicilor nutritionale, produsul are o valoare energetica de 197 Kcal la 100 g, ceea ce inseamna ca este un produs cu densitate calorica medie. In schimb este sarac in proteine: contine 8,5 g de proteine vegetale la 100 g. In ceea ce priveste glucidele (25%), nu stim natura lor, un motiv suplimentar ca diabeticii sa fie foarte precauti. Acest pateu are 17% lipide: este bogat in lipide de calitate inferioara.

CONCLUZIE. Prof. dr. Mencinicopschi precizeaza ca "este un produs dezechilibrat nutritional, cu multa grasime si carbohidrati, nerecomandat persoanelor suferinde de diabet, copiilor, adolescentilor, bolnavilor cu afectiuni cronice cardiovasculare, neurodegenerative si inflamatorii. In perioada de post, trebuie sa adoptam un meniu echilibrat nutritional, iar acest produs consumat in exces contribuie la tulburarea balantei nutritionale. In plus, contine polifosfati care sunt un factor de perturbare a metabolismului calciului. Eticheta nutritionala nu precizeaza continutul in sodiu al produsului, care poate fi foarte ridicat, din cauza clorurii de sodiu si a altor aditivi adaugati".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă