x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pelerinajele la Mecca şi Medina, sub ameninţarea gripei AH1N1

Pelerinajele la Mecca şi Medina, sub ameninţarea gripei AH1N1

de Magda Colgiu    |    02 Oct 2009   •   00:00

Pelerinii care vor să meargă la locurile sfinte de la Mecca sau Medina, dar şi rezidenţii şi personalul sanitar care îşi însoţesc pe aceştia trebuie vaccinaţi cu vaccin sezonier cu cel puţin 14 zile înainte de a călători în Arabia Saudită.



De asemenea, pelerinii sunt sfătuiţi să respecte măsurile de igienă personală, să folosească batista în cazul tusei sau strănutului şi gelurile de mână antiseptice şi să-şi spele cât de des pot mâinile cu apă şi săpun. Acestea sunt o parte din recomandările Ministerului Sănătăţii din Arabia Saudită, informează Mediafax, citând site-ul Centrului pentru Controlul Bolilor Transmisibile din Institutul de Sănătate Publică Bucureşti. De asemenea, misiunile medicale ale statelor care însoţesc pelerinii trebuie să ofere cantităţi adecvate de medicamente antivirale pentru tratamentul şi profilaxia persoanelor care călătoresc la aceste locuri sfinte ale Islamului.   

Pentru a asigura mai bine sănătatea şi siguranţa pelerinilor, persoanele în vârstă, femeile gravide, persoanele cu boli cronice şi copiii ar trebui să îşi amâne participarea la pelerinaj.

În plus, Ministerul Sănătăţii din Regatul Arabiei Saudite precizează că, la intrarea în ţară, pelerinii trebuie să facă dovada vaccinării împotriva meningitei meningococice cu cel puţin zece zile şi nu mai mult de trei ani înaintea sosirii în ţară. În plus, atenţionează că este interzisă intrarea cu orice fel de hrană, cu excepţia celor sub formă de conserve, bine etanşate sau transportată în containere care se pot deschide uşor pentru control.

Anul acesta, pelerinajul la Mecca are loc în perioada 25-29 noiembrie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă