x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Periuta si pasta mea de dinti

Periuta si pasta mea de dinti

19 Apr 2006   •   00:00

Tot mai des pacientii isi intreaba medicul dentist: "Care este cea mai buna pasta de dinti? Care este cea mai buna periuta de dinti?". Pentru a raspunde acestor intrebari trebuie sa stim insa cate ceva despre modul in care apare caria dentara, despre pastele de dinti si periajul dentar.

Tot mai des pacientii isi intreaba medicul dentist: "Care este cea mai buna pasta de dinti? Care este cea mai buna periuta de dinti?". Pentru a raspunde acestor intrebari trebuie sa stim insa cate ceva despre modul in care apare caria dentara, despre pastele de dinti si periajul dentar.

Important din punct de vedere al preventiei este momentul initial al atacului cariogen, despre care se stie cu siguranta ca este constituit din cumularea a trei factori: gradul de rezistenta al smaltului dentar, agresivitatea placii bacteriene, prezenta dulciurilor rafinate in alimentatia omului modern. Periutele de dinti sunt la ora actuala prezente pe piata intr-o multitudine de forme. Cele mai folosite sunt tot periutele manuale, dar au aparut si periute electrice sau chiar mai complexe, cum sunt cele cu ultrasunete.

MODUL DE FOLOSIRE

In urma studiilor efectuate, pentru a determina capacitatea fiecarui tip de periuta in indepartarea placii bacteriene, concluzia a fost ca toate tipurile sunt eficiente daca se folosesc corect. Importante sunt cele cateva reguli generale de periaj: oricare ar fi metoda de periere folosita trebuie sa se asigure acoperirea completa a fiecarei suprafete dentare; periajul incepe dintr-o regiune molara (ultimul dinte), a oricarei arcade spre partea opusa, revenind de unde am plecat; fiecare noua plasare a periutei trebuie sa acopere partial zona anterior periata; se va incepe perierea pe zonele unde pacientul nu executa un periaj corect, de obicei; succesiunea va fi schimbata zilnic, astfel ca aceeasi zona sa nu fie intotdeauna periata ultima.

In plus accentul in educarea pacientului trebuie plasat pe indepartarea completa a placii zilnice mai degraba decat pe numarul de perieri. S-a constatat ca cel putin doua periaje, insotite de curatirea interdentara adecvata, pot fi suficiente pentru o zi.

RECOMANDARE. Cel mai important periaj pare a fi seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile se multiplica cel mai bine la intuneric, caldura si umezeala. Pacientii carora li s-a recomandat inainte de culcare folosirea de tablete, apa de gura sau geluri cu fluor, vor incepe obligatoriu cu un periaj pentru indepartarea completa a placii bacteriene.

PLACA BACTERIANA. Pastele de dinti sunt substante folosite impreuna cu periuta de dinti sau alt dispozitiv pentru indepartarea placii bacteriene, materiei albe si a detritusurilor de la nivelul gingiei si al dintilor, pentru scopuri cosmetice, dar si medicale, pentru aplicarea anumitor agenti pe suprafata dintilor in scop preventiv sau terapeutic. Pastele de dinti sunt adjuvanti ai periajului dentar, alaturi de apele de gura, dusurile bucale, periutele interdentare si firul de matase (dental floss). In general, pastele de dinti contin abrazivi, detergenti, arome si indulcitori, la care se adauga agenti de legare, umectanti, conservanti si apa, uneori si coloranti. In plus ele pot contine agenti profilactici (de prevenire) cum este fluorul sau agenti terapeutici pentru mentinerea sanatatii tesutului gingival si prevenirea infectiilor parodontale, controlul depunerii de tartru sau desensibilizare. Caracteristicile unei periute de dinti eficiente sunt: sa se conformeze necesitatilor individuale ale pacientului in ce priveste forma, marimea si structura; manipularea sa fie usoara si eficienta; sa fie usor de curatat, durabila si ieftina (conform cu puterea de cumparare a pacientului); capatul perilor sa fie rotunjit. SFATUL DENTISTULUI. In privinta pastei de dinti – orice pasta de dinti este buna, cu mentiunea ca medicul poate indica paste de dinti speciale (cu agenti terapeutici) in cazul in care se constata anumite afectiuni ale gingiilor sau dintilor (sangerari gingivale, hipersensibilitate dentara). Ceea ce mai trebuie mentionat sunt cateva sfaturi practice cu privire la periuta de dinti. Fiecare dintre noi poate avea 2 periute, una pentru acasa si una pentru scoala, serviciu, calatorii etc., care va fi tinuta intr-un suport special, ce permite aerarea periutei; periutele vor fi astfel inlocuite, incat sa nu fie toate noi in acelasi timp; periuta va fi inlocuita dupa 2-3 luni de folosire, inainte ca perii sa devina evazati sau destramati; periuta va fi curatata minutios dupa fiecare folosire, cu apa calduta de la robinet, dupa care va fi batuta pe marginea chiuvetei pentru indepartarea excesului de apa, si va fi mentinuta in atmosfera deschisa cu capul in pozitie verticala, departe de alte periute, mai ales ale altor persoane. Asadar nu este atat de important ce pasta sau periuta folosim si cat de des, ci cat de eficient le folosim.
×
Subiecte în articol: dinţi periuta