Tot mai des pacientii isi intreaba medicul dentist: "Care este cea mai buna pasta de dinti? Care este cea mai buna periuta de dinti?". Pentru a raspunde acestor intrebari trebuie sa stim insa cate ceva despre modul in care apare caria dentara, despre pastele de dinti si periajul dentar.
Tot mai des pacientii isi intreaba medicul dentist: "Care este cea mai buna pasta de dinti? Care este cea mai buna periuta de dinti?". Pentru a raspunde acestor intrebari trebuie sa stim insa cate ceva despre modul in care apare caria dentara, despre pastele de dinti si periajul dentar. Important din punct de vedere al preventiei este momentul initial al atacului cariogen, despre care se stie cu siguranta ca este constituit din cumularea a trei factori: gradul de rezistenta al smaltului dentar, agresivitatea placii bacteriene, prezenta dulciurilor rafinate in alimentatia omului modern. Periutele de dinti sunt la ora actuala prezente pe piata intr-o multitudine de forme. Cele mai folosite sunt tot periutele manuale, dar au aparut si periute electrice sau chiar mai complexe, cum sunt cele cu ultrasunete.MODUL DE FOLOSIRE
In urma studiilor efectuate, pentru a determina capacitatea fiecarui tip de periuta in indepartarea placii bacteriene, concluzia a fost ca toate tipurile sunt eficiente daca se folosesc corect. Importante sunt cele cateva reguli generale de periaj: oricare ar fi metoda de periere folosita trebuie sa se asigure acoperirea completa a fiecarei suprafete dentare; periajul incepe dintr-o regiune molara (ultimul dinte), a oricarei arcade spre partea opusa, revenind de unde am plecat; fiecare noua plasare a periutei trebuie sa acopere partial zona anterior periata; se va incepe perierea pe zonele unde pacientul nu executa un periaj corect, de obicei; succesiunea va fi schimbata zilnic, astfel ca aceeasi zona sa nu fie intotdeauna periata ultima. In plus accentul in educarea pacientului trebuie plasat pe indepartarea completa a placii zilnice mai degraba decat pe numarul de perieri. S-a constatat ca cel putin doua periaje, insotite de curatirea interdentara adecvata, pot fi suficiente pentru o zi.
|
RECOMANDARE. Cel mai important periaj pare a fi seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile se multiplica cel mai bine la intuneric, caldura si umezeala. Pacientii carora li s-a recomandat inainte de culcare folosirea de tablete, apa de gura sau geluri cu fluor, vor incepe obligatoriu cu un periaj pentru indepartarea completa a placii bacteriene.
|
| ||
|
Citește pe Antena3.ro