x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pestele, aliat contra depresiei

Pestele, aliat contra depresiei

20 Apr 2005   •   00:00

Ideile negre pot fi alungate daca ii asiguram creierului nostru substantele esentiale de care are nevoie. Vitamina B, zaharurile si alte substante din sfecla rosie sunt solutii pentru a ne regasi echilibrul emotional.



  • de STELUTA INDREI

  • INGREDIENTE ALE FERICIRII. Sfecla rosie si pestele sunt antidepresive naturale
    Cercetatorii de la Universitatea Harvard au realizat un studiu aratand ca o anumita substanta, denumita uridina, are efecte asupra starilor depresive. Sfecla rosie este un aliment foarte bogat in uridina, care nu prea se gaseste in alimentele consumate in mod curent.

    STUDIU. Uridina este un fel de zahar ameliorat, care constituie unul dintre elementele de baza ale AND-ului nostru. El permite sintetizarea anumitor neurotransmitatori din creier. Deocamdata, autorii studiului au testat efectele antidepresive ale uridinei numai pe soriceii de laborator supusi la probe stresante. Totusi, cercetatorii au demonstrat cu prilejul experimentelor ca aceasta substanta este la fel de eficienta in lupta contra depresiei precum acizii omega 3, regasiti mai ales in peste. Mai mult decat atat, ei sustin ca asocierea dintre aceste doua elemente, menita sa-si mareasca efectele asupra echilibrului emotional, face minuni in combaterea gandurilor negre.

    RECOMANDARE. Medicii care au coordonat studiul recomanda persoanelor care sufera de depresie si urmeaza un tratament specific sa nu renunte la el, dar sa ajute organismul oferindu-i alimentele necesare. Ei ne asigura ca, daca vom consuma alimente bogate in uridina si acizi omega 3, ne aflam pe drumul cel bun. "Alimentele pe care le consumam furnizeaza organismului «combustibilul» cu care acesta functioneaza", afirma doctorul Bill Carlezon, coordonatorul proiectului de cercetare. "Dupa cum se stie, activitatea neurotransmitatorilor si a neuronilor este esentiala si de ea depind starea fizica si cea psihica a oamenilor. Asadar, daca ii oferim organismului «combustibil» de calitate inferioara, n-ar trebui sa ne mire faptul ca nu ne simtim bine", adauga medicul.

    Cel mai bine este sa consumam sfecla rosie proaspata, deoarece, in afara de faptul ca vom beneficia de un aport substantial de uridina, suplimentele nutritive existente in aceasta leguma (betacaroten, calciu si fier) vor putea fi asimilate mult mai bine de organism. Si pentru ca efectele sa fie mai pronuntate, alaturi de sfecla rosie este bine sa asezam peste oceanic (somon, ton, cod).

    ZAHARUL-MINUNE
    "Combustibilul" esential al creierului este zaharul. El este indispensabil tuturor functiilor cognitive, dar are un rol important si asupra bunei dispozitii. De indata ce mancam "un dulce", creierul nostru incepe sa secrete o substanta supranumita "hormonul fericirii": serotonina. Ea este mesagerul chimic al starii de bine. De aceea, simplul fapt ca mancam alimente care ne plac ne aduce zambetul pe buze. Ciocolata este produsul-minune care stimuleaza producerea serotoninei. Dar atentie la consumul de dulciuri, deoarece, daca regimul pentru regasirea bunei dispozitii duce la ingrasare, se poate aluneca foarte repede spre depresie.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă