x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Plasturele-vaccin

Plasturele-vaccin

de Magda Marincovici    |    21 Iul 2010   •   00:00
Plasturele-vaccin
Sursa foto: /Thinkstock

O veste bună pentru persoanele care se tem de acul seringii. Cercetătorii americani de la Georgia Tech Atlanta şi Emory University (SUA) au demonstrat pe rozătoare că vaccinul clasic poate fi înlocuit cu un plasture.



Între cele două modalităţi de imunizare nu există nici o diferenţă. În plus, plasturele cu rol de vaccin reprezintă o modalitate extrem de utilă, deoarece rezolvă multe dintre problemele logistice proprii unei vaccinări în masă, în special, în cazul unei pandemii gripale.

Culmea este că acele, adică tocmai elementul care induce teama de seringă, nu au dispărut total din noua metodă de vaccinare. Cu diferenţa că ele abia sunt vizibile ochiului: ele măsoară aproximativ 650 micrometri, respectiv 0,65 mm. Când plasturele - care conţine 100 de asemenea ace microscopice - este aplicat pe piele, deocamdată la rozătoare, aceste ace se dizolvă şi eliberează vaccinul conţinut. Pielea, fiind un organ cu foarte multe celule implicate în răspunsul imunitar, este aleasă frecvent pentru vaccinare, precizează Mark Prausnitz, unul dintre autorii studiului publicat recent în revista Nature Medicine (AOP). Cercetătorii au comparat pe trei grupe de rozătoare vaccinul antigripal administrat prin plasture şi, respectiv, prin injecţie intramusculară clasică. Unul dintre grupuri a primit un plasture cu microace fără vaccin. După aproximativ o lună, toate rozătoarele au fost contaminate cu virusul gripal.

Rozătoarele vaccinate au scăpat de boală, iar cele nevaccinate au făcut gripă. În cadrul aceluiaşi studiu, cercetătorii au procedat la vaccinare abia după trei luni de la inocularea virusului. Ei au înregistrat un răspuns imunitar superior la rozătoarele vaccinate cu ajutorul plasturelui, comparativ cu seringa. Superioritatea constă în eficienţa cu care a fost eliminat virusul din plămâni. În prezent, cercetătorii sunt preocupaţi să descifreze mecanismul prin care "memoria" imunitară pare mai bună în cazul vaccinului cu plasture, decât în cazul celui administrat intramuscular.

Administrarea vaccinului prin plasture este deocamdată în faza testelor pe rozătoare. Dar în momentul când se va reuşi extinderea cu rezultate concrete şi la om, vaccinul-plasture va rezolva multe probleme legate de gestionarea acelor folosite, va pune punct refolosirii unor ace etc. În plus, este mult mai uşor să conservi vaccinul-plasture, deoarece substanţa aflată în acele microscopice este liofilizată (eliminată apa şi congelată).

×
Subiecte în articol: special viaţă sănătoasă observator