Prânzul înseamnă pentru mulţi dintre noi un sandviş mâncat pe fugă.Or, tocmai acest tip de prânz poate f io explicaţie a faptului că luăm în greutate. Iată câteva recomandări care ne pot ajuta să prânzim cu un sandviş fără să ne îngrăşăm.
Pe la ora 11:00, foamea nu vă dă pace şi vă mână în prima prăvălie cu sandvişuri. Asta este! La birou nu ai întotdeauna posibilitatea de a avea un meniu dietetic. Trebuie reţinut în primul rând că foamea vine cu una-două ore înainte de prânz, pentru că nu am avut un mic dejun consistent şi echilibrat nutriţional, astfel încât să ne asigure o stare bună pentru întreaga dimineaţă. Adică nu am avut un mic dejun format din: cafea, ceai sau ciocolată caldă; chiflă (din făină integrală) cu miere, gem sau unt; lapte, iaurt sau brânză; fructe proaspete, din compot sau suc de fructe.
FĂRĂ MAIONEZĂ
Este acceptat la masă şi sandvişul, dar el trebuie ales cu
inteligenţă. Să ne alegem sandvişuri fără maioneză sau alte sosuri grase. Să
reducem numărul sandvişurilor preparate cu unt şi cu mezeluri. Sandvişurile
ideale sunt cele din pâine din făină integrală cu seminţe, cu legume crude (varză tocată, mocov ras)
şi salată, cu mozzarela, ouă fierte, asezonate cu ulei de măsline. Şi dacă alegeţi o salată de crudităţi neapărat va conţine ulei de măsline, pus în faţa dumneavoastră. Pe cât posibil reduceţi oţetul şi sosurile pregătite pe bază de maioneze.
PRUDENŢĂ
Majoritatea sosurilor sunt bogate în grăsimi, deci mai bine
fără. Tartele cu spanac, broccoli sau somon sunt ideale, ca de altfel
garniturile din salată verde. Prudenţă mare ni se cere la raionul de băuturi.
Rar spre deloc, băuturi îndulcite carbogazoase; din când în când sucuri de
fructe, în schimb, apă la discreţie.
Ce alegem?
Simplu: un sandviş sau o salată, iar la desert, fructe sau
lactate (iaurt, brânză). Atenţie, fără preparate de patiserie! Nutriţioniştii
insistă asupra acestor aspecte, întrucât sunt mult mai ispititoare băuturile
carbogazoase decât apa plată, prăjiturile decât fructele. Şi încă un amănunt:
preţul. Nu este exclus ca recomandările nutriţioniştilor să fie ceva mai scumpe
comparativ cu meniul schematic sandiviş/salată, desert şi o răcoritoare. Dar
din punct de vedere al sănătaţii şi al siluetei, chiar merită un ban în plus.
Şi, în final, ultima recomandare, care le anulează pe
celelalte sau, dimpotrivă, ţine seama de toate. Ea se numeşte sandvişul pregătit
acasă.
Este cel mai gustos, cel mai sănătos şi, culmea, cel mai
ieftin.