"Prevenirea cancerului chiar e posibilă" este sloganul unei noi campanii lansată de Uniunea Internaţională contra Cancerului premergător Zilei mondiale de luptă contra cancerului - 4 februarie. Campania este însoţită de un raport intitulat "Protecţia contra infecţiilor ce pot cauza cancer", ce se axează pe infecţiile ce pot evolua spre cancer.
Aproximativ 20% din cele 12 milioane de cancere diagnosticate în fiecare an sunt atribuite infecţiilor virale sau bacteriene, ce sunt cancerigene sau contribuie la creşterea riscului de dezvoltare a acestei boli, susţine profesorul David Hill, preşedintele Uniunii Internaţionale contra Cancerului (UICC). Aceasta este, de fapt, şi raţiunea pentru care, cu cele aproape 300 de organizaţii din 100 de ţări, UICC doreşte, cu ocazia Zilei mondiale de luptă contra cancerului, să sensibilizeze, în mod substanţial, opinia publică asupra contribuţiei pe care o au unele infecţii în declanşarea neoplasmului.
Mesajul campaniei este încurajator: cancerele provocate de infecţii virale sau bacteriene pot fi evitate cu ajutorul unor strategii aplicate la nivel global, cum ar fi vaccinarea sau modificarea stilului de viaţă, prin adoptarea unor practici şi comportamente sănătoase, a unor măsuri de prevenţie.
Într-un comunicat formulat de UICC, cu sediul la Geneva, se face referire la vaccinul anti-HPV contra papilomavirusului uman care este capabil să declanşeze cancerul de col uterin, situat pe locul al treilea în topul cauzelor de mortalitate prin cancer, la femei. De asemenea, este nominalizat vaccinul contra hepatitei B, implicat în cancerul ficatului, a treia cauză de deces prin cancer, la bărbaţi. UICC semnalează faptul că incidenţa cancerelor cauzate de infecţii este total diferită în ţările sărace, comparativ cu cele bogate: 26% şi, respectiv, 8%.
Din păcate, aceeaşi prăpastie se menţine şi în privinţa accesului la programele de prevenţie, la tratament şi la asistenţă medicală. Astfel, în ţările în curs de dezvoltare sunt înregistrate aproximativ 80% dintre decesele la nivel global provocate de cancerul de col uterin. Campania "Prevenirea cancerului chiar e posibilă şi are ca obiectiv convingerea populaţiilor că, prin măsuri simple ce vizează stilul nostru de viaţă, chiar putem să reducem cu 40% riscul de cancer.
Şi printre aceste măsuri sunt incluse: vaccinarea, efectuarea periodică a unor activităţi fizice, alimentaţia echilibrată, reducerea consumului de alcool, limitarea expunerii la soare, evitarea tutunului. Campania se derulează la nivel global, inclusiv online.
Citește pe Antena3.ro