Prof. dr. Mircea Diculescu, şeful Clinicii de Gastroenterologie de la Institutul clinic "Fundeni", afirmă că toamna aduce schimbări pentru aparatul digestiv în ceea ce priveşte regimul alimentar, psiho-comportamental, dar şi din punct de vedere meteo-climatic.
"Schimbările regimului alimentar produc cele mai multe din efectele asupra aparatului digestiv. În mod tradiţional, apariţia recoltelor de fructe de toamnă (struguri, prune), care puteau să ducă la boli diareice acute, nu mai constituie problema "de sezon" odată cu "occidentalizarea" stilului nostru de viaţă şi existenţa fructelor şi legumelor de import pe tot timpul anului. Trebuie doar să ţinem cont de principiile elementare, adică să spălăm bine fructele şi legumele consumate proaspete. Orice regim monoton poate duce la dezechilibre ale florei intestinale", a afirmat, prof. dr. Mircea Diculescu, citat de Agerpres.
Specialistul susţine că problema particulară în România o constituie, în perioada toamnei târzii, apariţia "turburelului", adică a vinului nou.
"Un pahar de vin, din când în când, nu are de ce să facă rău aparatului digestiv, în afara persoanelor care se ştiu cu probleme de ficat (steatoze, hepatite sau ciroze hepatice). Excesul poate fi dăunător chiar şi ficatului şi pancreasului aparent sănătoase. Vinul incomplet fermentat poate da diarei acute. Nu trebuie să uităm că şi distilatele din prune sau alte fructe (ţuica, rachiul), chiar dacă sunt "curate", adică fără adaos de alcool industrial, tot băuturi alcoolice sunt. Aceeaşi precauţie este necesară", recomandă specialistul gastroenterolog.
Referitor la crizele de ulcer, care se manifestau mai violent toamna şi primăvara, prof. dr. Mircea Diculescu spune că "descoperirea epocală a legăturii dintre Helicobacter Pylori şi ulcer nu exclude toate mecanismele clasice de declanşare a acestei boli".
"Cumpătare la condimente, acrituri, băuturi alcoolice şi fumat. Mese mici şi dese, dacă ne ştim cu probleme de acest gen. Ulcerul este acum mai mult un termen generic cunoscut de cititori. Simptomele cunoscute sunt la ora actuală întâlnite şi în mai multe forme de gastrite sau chiar în boala de reflux gastro-esofagian", a explicat medicul.
Cât priveşte anotimpurile, prof. dr. Mircea Diculescu spune că nu mai ştie să existe din punct de vedere meteorologic toamnă şi primăvară.
"În ultimii ani se trece direct de la vară la iarnă şi invers. Acum câteva zile, după canicula sfârşitului de august, a nins în munţii României", a menţionat medicul.
El precizează că schimbările meteorologice spre frig şi umezeală îi afectează îndeosebi pe cei "reumatici, cu patologie pulmonară sau de căi respiratorii superioare (nas, gât)", însă în aceste condiţii facturi putând plăti organele digestive doar din cauza medicamentelor antiinflamatoare sau a antibioticelor folosite în exces.
"Revenirea din concedii sau vacanţe fac patologia funcţională digestivă (dispepsie, dar îndeosebi intestin iritabil) să revină în actualitate, reamintindu-ne că ele nu au dispărut, ci că dispăruse principalul factor favorizant - stresul. Este bine şi în aceste situaţii să ne amintim că, dacă au trecut deja 50 de toamne, simptomele de diaree, constipaţie, alternare constipaţie cu diaree, mai ales dacă se însoţesc de scădere în greutate sau de apariţia de sânge în scaun trebuie să ne facă să ne reîntâlnim cu medical nostru de familie şi împreună să decidem ce e de făcut mai departe", afirmă specialistul, care recomandă cumpătare şi echilibru pentru sănătatea aparatului digestiv.
Citește pe Antena3.ro