x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Program -Sanatoriile TBC vor fi desfiintate

Program -Sanatoriile TBC vor fi desfiintate

15 Apr 2005   •   00:00

In urma evaluarii Programului National de Control al Tuberculozei, o echipa de experti din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si EuroSurveillance au recomandat autoritatilor medicale romane abordarea unei noi strategii pentru combaterea maladiei, in contextul integrarii in Uniunea Europeana.

  • de STELUTA INDREI
  • MODERNIZARE. Prof. dr. Ioan Paul Stoicescu spune ca nicaieri in lume nu mai exista sanatorii
    MIZERABILE. Printre recomandari se numara si desfiintarea sanatoriilor si preventoriilor TBC. In tara noastra exista cinci sanatorii si cinci preventorii pentru tratarea tuberculozei, "care consuma 7% din bugetul destinat controlului tuberculozei, in timp ce acolo sunt foarte putini bolnavi internati. Conditiile din aceste unitati ineficiente sunt mizerabile, iar serviciile medicale sunt necompetente", a semnalat profesorul doctor Ioan Paul Stoicescu, directorul Institutului National de Pneumologie "Marius Nasta". El a precizat ca Ministerul Sanatatii trebuie sa gaseasca cea mai buna strategie pentru restructurarea sanatoriilor si a preventoriilor. "Nu se pune problema ca ele sa fie inchise maine, ci numai dupa o analiza a situatiei acestora."

    INCIDENTA. Romania inregistreaza inca cea mai mare incidenta a TBC din Europa, desi numarul cazurilor a scazut in ultimii ani. Programul National de Control al Tuberculozei prevede o noua etapa 2006-2010, pentru care trebuie stabilita noua strategie, in conditiile in care Romania se integreaza in UE in 2007. Adaptarea masurilor de control al TBC din tara noastra la programul european nu putea fi facuta decat in urma unei evaluari competente efectuate de organisme acreditate international, a afirmat prof. dr. Stoicescu.

    EVALUARE. Dupa ce a vizitat 23 de judete si s-a intalnit cu specialisti in domeniul TBC, seful delegatiei OMS, dr. Malgorzata Grzemska, a constatat ca Romania se confrunta cu probleme legate de tuberculoza, insa exista un control foarte bun al acestei boli. Diagnosticul si tratamentul TBC sunt corecte, ceea ce este important in opinia responsabilului OMS. Evaluarea expertilor a mai evidentiat ca unele laboratoare au nevoie de modernizari si de innoirea echipamentelor, precum si de formarea personalului medical.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă