Pe site-ul MSP se află in dezbatere publică proiectul de Ordin privind activitatea de inregistrare pe baze populaţionale a datelor bolnavilor de cancer şi infiinţarea Registrelor Regionale de Cancer.
Pe site-ul MSP se află in dezbatere publică proiectul de Ordin privind activitatea de inregistrare pe baze populaţionale a datelor bolnavilor de cancer şi infiinţarea Registrelor Regionale de Cancer.Proiectul vizează alinierea acestei activităţi la standardele şi recomandările Reţelei Europene a Registrelor de Cancer şi Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerelor, Lyon, a OMS. Vor fi constituite opt registre regionale de cancer şi opt centre de implementare a registrelor regionale de cancer. Funcţionarea Centrelor de implementare a Registrului Regional de Cancer va fi asigurată din fondurile alocate pentru derularea programelor naţionale de sănătate.
Date. Potrivit acestui proiect, colectarea, clasificarea şi codificarea datelor din registrele de cancer se vor efectua la standarde europene. Pentru aceasta va fi reorganizat cadrul instituţional la nivelul practicilor europene. Astfel, se va asigura nu doar o simplă colectare a datelor, ci şi o permanentă monitorizare şi evaluare a activităţilor specifice. "Datele de morbiditate prin cancer trebuie să devină disponibile, de calitate şi comparabile cu cele produse de registrele europene şi să creeze baza pentru mai buna monitorizare a incidenţei şi mortalităţii cancerului in populaţie." Conform acestui proiect, "un caz raportabil il constituie orice tumoare primară nou diagnosticată după data de 1 ianuarie 2008, pentru care, prin metode clinice şi/sau de laborator, s-a stabilit un diagnostic raportabil.
In septembrie 2007, preşedintele Asociaţiei de Oncologie Medicală din Romănia, prof. dr Florin Bădulescu, impreună cu un grup de specialişti, a căştigat un grant in valoare de 5 miliarde de lei vechi pentru realizarea registrului regional de cancer Oltenia, care va fi finalizat in 2009. Acesta se adaugă tehnicii de calcul achiziţioante deja prin Banca Mondială. De asemenea, prof. dr Bădulescu a publicat in premieră versiunea in limba romănă a clasificării tumorilor maligne. In Romănia, Registrul Naţional de Cancer a fost infiinţat in 1981.
magda.marincovici@jurnalul.ro