x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Psoriazisul

de Magda Marincovici    |    23 Apr 2008   •   00:00
Psoriazisul
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Un nou tratament contra formelor moderate şi severe de psoriazis este prezentat recent în revista medicală britanică The Lancet.

Un nou tratament contra formelor moderate şi severe de psoriazis este prezentat recent în revista medicală britanică The Lancet.

 

Ciclosporina este unul dintre tratamentele cele mai eficiente recomandate în psoriazis. Dar acest medicament este prescris şi contra respingerii organelor grefate şi nu este lipsit de to­xicitate, în special renală. Acest aspect li­mitează administrarea lui pe termen lung pentru psoriazis, boală de piele, benignă, dar care provoacă un mare disconfort. Alte tratamente recente şi eficiente  pun, totuşi, probleme legate de costuri, de administrare – prin perfuzii intravenoase –, despre care nu sunt date privind efectele pe termen lung.

 

STUDIU.Doctorul Kim Papp din Canada şi colegii săi au pre­zentat rezultatele unor stu­dii clinice asupra mo­leculei “ISA247”, un nou tip de inhibitor de calcineurină. Stu­diul a fost reali­zat pe un lot de 451 de pa­cienţi între 18 şi 65 de ani, care prezentau pe apro­ximativ 10% din suprafaţa corpului semnele ale psoriazisului, leziuni rotunde şi ovale, formînd un strat roşiatic acoperit de pelicule (scuame), celule moarte care se acumulează în exces. Leziunile se observă în special în zona coatelor, a ge­nunchiului... Pacienţii, monitorizaţi 24 de săp­tă­mîni, au fost împărţiţi în patru grupe, fiecare primind diferite doze din noul medicament, iar una dintre grupe, placebo. Potri­vit studiului, eficacitatea medicamentului creşte odată cu creşterea dozei administrate. La grupa pla­ce­bo doar 4 din 115 pacienţi au prezentat mo­di­ficări. Tratamentul a fost considerat eficient dacă reduce 75 din suprafaţa afectată de psoriazis, după 12 săptămîni de tratament, ţinînd seama de scorul PASI: indicele de suprafaţă şi severitate a psoriazisului, folosit ca principal criteriu de eficacitate. În revista Lancet, dermatologul italian Luigi Naldi sugerează că noi opţiuni terapeutice contra psoriazisului vor face obiectul unor studii pe termen lung.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă