x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei: Laser contra sforăitului

Pulsul medicinei: Laser contra sforăitului

de Florin Condurateanu    |    23 Mai 2009   •   00:00

Sforăitul şi oprirea respiraţiei în somn împiedică somnul şi oxigenarea creierului, iar sforăitorul e somnoros toată ziua, nu are randament şi poate primi un şut în fund de la şef. Plus şutul în fund primit de la nevastă că nu poate dormi lângă un aşa motor.



Explică suferinţa sforăitului prof. dr Dorin Sarafoleanu, preşedintele Societăţii Internaţionale de ORL a Ţărilor de Limbă Latină.

Care sunt actorii care conduc la sforăit. Înfundarea nasului, fie din deviaţie de sept, fie din polipi prea mari, fie din rinită cronică, fie din mărirea amigdalelor, din pierderea tonusului muscular la vălul palatin, care vibrează în aer ca un steag în vânt.

Alte motive: o limbă conformată mai mare ca de obicei, o îngroşare a amigdalei de la baza limbii şi o serie de boli pulmonare. Fumatul şi excesul de alcool provoacă sforăit. Cei care mănâncă mult seara devin şi ei sforăitori. Acea întrerupere a respiraţiei în somn, numită apnee de somn, mai are şi alte cauze: astmul, BPOC, probleme cardiace, dereglări ale sistemului nervos central.

Sforăitul nu se vindecă şi nu poate fi tratat cu medicamente. El poate fi ameliorat cu 50%-70%. Se pot face  intervenţii cu rază laser, chirurgul ORL-ist remodelează vălul palatin şi omuşorul, adică lucrează pe ţesuturile flasce, blegi. Când amigdalele sunt prea mari, tot cu laser, se poate "tunde" amigdala, micşorându-i dimensiunea.

Când limba e prea mare, se reduce baza limbii, topind unele ţesuturi tot cu laser. Intervenţii la sforăitori se pot face şi cu radiofrecvenţă. Se pun în ţesuturi din gât electrozi, prin care va curge curent de radiofrecvenţă, care sclerozează ţesutul, lasă un fel de cicatrici, adică în jurul cicatricilor se strânge ţesutul, astfel că se micşorează vălul palatin, amigdalele, cornetele nasului.

Dar, pe lângă renunţarea la fumat mai trebuie şi alte acţiuni. Pacienţii să slăbească 3-4 kg pe lună, să meargă pe jos seara şi să renunţe la medicamentele sedative. La copii, polipii trebuie scoşi, iar adulţii trebuie operaţi de deviaţia de sept.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă