x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei: Sforăitorii

Pulsul medicinei: Sforăitorii

de Florin Condurateanu    |    22 Mai 2009   •   00:00

În holurile unui hotel întâlneşti adesea, în miez de noapte, un om care s-a cazat, dar care vine la recepţie cu părul vâlvoi şi ochii roşii de nesomn, cu bagajul îndesat în sacoşe, rugând să fie mutat în altă cameră, fiindcă de ore întregi se chinuie să adoarmă şi nu reuşeşte, deoarece colegul de cameră, venind şi el în delegaţie, sforăie de zăngăne ferestrele.



Sau, uneori, asişti în sălile tribunalului la câte un proces de divorţ având o cauză ciudată: nevasta spune că e obligată să se despartă de soţ, fiindcă nu mai pune geană pe geană din pricina sforăitului zdravăn al partenerului de pat. Una peste alta, trebuie specificat că sforăitul este pe undeva o stare bolnăvicioasă şi împotriva sforăitului trebuie să acţioneze medicii ORL-işti.

Adesea, sforăitorii suferă şi de apnee, adică de acea respiraţie grea, cu întreruperi în timpul somnului, încât sare speriată nevasta că i-a murit soţul lângă ea şi nu mai respiră. Dormind prost din cauza întreruperilor de respiraţie, cei cu apnee dar şi sforăitorii sunt a doua zi cu ochii cârpiţi de somn superficial, picotesc la serviciu, nu au randament şi ajung să fie certaţi de şefi, iar uneori chiar daţi afară.

Explică neplăcerea sforăitului prof. dr Dorin Sarafoleanu, întemeietor de şcoală în ORL.
Reamintim că prof. dr Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale a României, a fost ales şi preşedintele Societăţii Internaţionale de ORL a ţărilor de limbă latină în număr de peste 70.

Sforăitorii sunt în cele mai multe cazuri obezii, supraponderalii, aşa că ei în primul rând trebuie să slăbească pentru a scăpa şi de sforăit. O altă cauză de sforăit este nasul înfundat. Blocarea respiraţiei pe nas e produsă de o deviaţie de sept, de vegetaţie (polipi prea mari), de rinite cronice şi de o mărire a amigdalelor. O altă cauză de sforăit este pierderea vigorii musculaturii vălului palatin al cerului gurii, aşa că ţesuturile din fundul gâtului, cele ale vălului palatin, vibrează în respiraţie ca un drapel.
 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă