x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Puseul tensiunii

Puseul tensiunii

24 Aug 2004   •   00:00

Trebuie sa dea fuga la spital sau sa fie repede transportat cu o masina acel suferind de vase care va face un puseu de hipertensiune?

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Directorul medical al Spitalului clinic de urgenta "Sf. Pantelimon", doctor Ioana Dimitriu - medic primar in medicina de urgenta - spune ca bolnavul de hipertensiune care simte ca l-a cuprins un puseu de crestere a tensiunii trebuie sa apeleze la camera de garda a unui spital, desi, de regula, acolo este aglomeratie mare din pricina numeroaselor cazuri de cele mai variate patologii.

Unii suferinzi de tensiune isi intrerup cu de la sine putere tratamentul ce trebuie urmat toata viata, se simt bine si pun punct inghititului de hapuri ce tin in frau tensiunea, asa ca simt cum hipertensiunea lor s-a trezit si a sarit la valori mari. Hipertensivii aflati in puseu simt o durere de cap localizata, de regula, in zona fruntii si a cefei, se vaita ca le bubuie ceva in cap, au ameteli si nu-si pastreaza echilibrul, uneori merg in zig-zag, incat cei din jur ii banuiesc ca s-au imbatat. Doctor Ioana Dimitriu spune ca, atunci cand simte o crestere a tensiunii, bolnavul trebuie sa apeleze la medicamentele pentru criza de hipertensiune, sa-si puna sub limba, de exemplu, nifedipina, care este pe undeva echivalentul nitroglicerinei folosite in cazul durerii de angina pectorala. De altfel, hipertensivul are pe reteta si medicamente pentru puseul de tensiune si asta pe langa medicatia destinata tratamentului de lunga durata.

Daca se afla pe strada, cel aflat in puseu de hipertensiune trebuie sa se aseze pe un gard sau pe bordura trotuarului pentru a evita sa cada, nu e cazul sa se loveasca si la cap. E recomandabil sa intre intr-un magazin si sa evite a face eforturi, apoi sa roage pe cineva sa cheme masina salvarii pentru a-l transporta la spital. Daca saltul tensiunii atinge valori prea mari, medicul de la camera de garda ii va scadea tensiunea in trepte, nu deodata.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă