x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Reumatism - Terapiile biologice

Reumatism - Terapiile biologice

03 Apr 2005   •   00:00

Din totalul populatiei mondiale, cam 1% sufera de poliartrita reumatoida. Se presupune ca in Romania sunt peste 200.000 de suferinzi de aceasta boala. S-a constatat ca numai 80% dintre acestia raspund la tratamentele clasice, constand in antiinflamatoare, corticosteroizi, terapii de fond sau imunosupresoare.

DESCOPERIRE. In ultimul timp insa, la nivel mondial se descopera din ce in ce mai multe lucruri despre biologia moleculara si genomul uman. Fapt ce a facut posibila crearea unor terapii numite biologice, care amelioreaza semnificativ manifestarile clinice ale bolnavilor de poliartrita reumatoida, spondilita anchilopoetica, suferinzilor de boala Crohn severa, activa si cu fistule. Acelasi tip de tratament da rezultate bune si in cazul uveo-meningitelor, sarcoidozei pulmonare si artritei psoriazice. Aceste tratamente sunt "modificatori ai raspunsului biologic al organismului", explica acad. prof. dr. Victor Voicu. Folosirea unui astfel de tratament se impune atunci cand se produce o perturbare grava a echilibrului organismului, intervenindu-se din afara sa cu componente care au un rol esential in functionalitate. Terapiile biologice sunt o abordare noua a vindecarii.

OPINIE. "Toate acestea pornesc de la faptul ca s-a descoperit genomul uman, ca stim mai mult despre aceasta zestre a organismului, despre faptul ca exista o mostenire genetica in sensul bun, dar si una de predispozitie spre anumite boli", spune acad. prof. dr. Victor Voicu. S-a ajuns la concluzia ca sunt niste factori pe care am putea sa-i controlam. Fie administram ce lipseste, fie combatem excesul. Terapiile biologice de genul anti-TNF trateaza afectiuni grave (poliartrite, spondiloza anchilopoetica, psoriazis). TNF-ul este un factor de necroza tumorala si are implicatie in procesul inflamator. (Daniela Sontica)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă