x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Riscul diabetului se stie de la nastere

Riscul diabetului se stie de la nastere

08 Mar 2005   •   00:00

Un studiu realizat pe soareci de laborator de specialistii de la Centrul de Diabet Joslin din Boston a demonstrat ca nou-nascutii cu o greutate la nastere sub nivelul normal au mai multe sanse ca in timpul vietii sa dezvolte diabet tip 2.

ANDRADA FLORIA

NUTRITIE. Probabilitatea de a suferi de diabet este mai mare la copiii nascuti cu greutate mica
"Este confirmat faptul ca nutritia incorecta a mamei in timpul sarcinii influenteaza negativ materialul genetic al copilului. Iar carenta de substante nutritive poate duce la aparitia a diferite boli metabolice de-a lungul vietii copilului", a precizat profesorul doctor Constantin Ionescu-Targoviste, director al Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Bucuresti.

REZULTATE. Acest lucru a fost demonstrat de oamenii de stiinta americani, care au realizat o serie de experimente pe soareci de laborator. Ei au ajuns la concluzia ca lipsa substantelor nutritive produse de mama poate duce la distrugerea definitiva a celulelor producatoare de insulina din pancreasul copilului. Nivelul scazut al insulinei face ca organismul sa nu mai poata controla cantitatea de glucoza din sange, crescand astfel riscul instalarii diabetului.

Doctorul Mary-Elisabeth Patti, cea care a condus studiul, a declarat ca, daca mama tine dieta si nu poate produce destule substante nutritive, celulele pancreatice ale copilului vor fi programate anormal. Ea a adaugat ca efectele malnutritiei copilului se vor face simtite abia in perioada adolescentei sau, uneori, chiar in cea de adult.

MALNUTRITIE. Cercetatorii au comparat rezultatele experimentelor facute pe soareci care au fost hraniti normal cu cele facute pe soareci care au fost hraniti cu mai putine substante nutritive in ultimul trimestru al sarcinii. La nastere, puii din grupul celor malnutriti cantareau cu 23% mai putin.

Testele au aratat ca, in primele doua luni de viata, toti soriceii aveau acelasi nivel al glicemiei. Insa in jurul varstei de 4 luni, cei din grupul malnutritilor au inceput sa aiba o cantitate mai mare de glucoza, iar pe la 6 luni au prezentat niveluri echivalente cu cele ale diabetului instalat la oameni.

CONCLUZIE. "Ingrijirea prenatala este foarte importanta pentru prevenirea diabetului", a spus doctorul Patti. "In plus, daca un copil s-a nascut cu o greutate sub limita normala, parintii trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie acordata o atentie deosebita metodelor de prevenire a imbolnavirii. Printre acestea se numara gimnastica si controlul greutatii."

PREVENIRE
Persoanele predispuse la diabet tip 2 pot preveni progresul acestei boli prin dieta alimentara si exercitii fizice. Studii efectuate in Statele Unite de Asociatia Americana de Diabet au demonstrat faptul ca aceia care mananca sanatos si isi fac un program zilnic de activitate fizica pot chiar sa ajunga la un nivel normal al glicemiei. Doar 30 de minute de exercitii moderate ca dificultate, la care se adauga o scadere a greutatii corporale cu 5%-10%, pot duce la o reducere de 58% a riscului imbolnavirii de diabet.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă