x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S.O.S! Blocaj pe urinare!.

S.O.S! Blocaj pe urinare!.

de Florin Condurateanu    |    27 Mai 2011   •   21:00
S.O.S! Blocaj pe urinare!.

Una dintre cele mai importante ur­gen­te ale omului este urinarea. Cand iti vi­ne sa faci pipi si n-ai unde sau momentul nu e propice te lupti cu o incercare dificila. Dar pacostea este deplina cand simti ne­voia sa faci pipi si nu reusesti. Este blocata uri­narea de o stare anormala in aparatul ri­ni­chilor. Medicina numeste imposibilita­tea de a urina retentie de urina, adica este retinuta urina in vezica urinara, in acel depozit intermediar. Retinerea de uri­na si imposibilitatea de a o elimina, de a face pipi se incadreaza in marile urgente me­d­icale din partea aparatului renal.

Sis­te­mul urinar, aparatul rinichilor reprezinta in­terfata dintre organism si mediu. Apa­ra­tul reno-urinar, adica rinichii, lucreaza si ca filtru, si ca purificator al sangelui. Abu­zul de alimente, dar mai ales de alcool pro­voaca o decompensare cu consecinte in retinerea de urina in vezica fara posibili­ta­tea de a o elimina. In cazul varstnicilor, pe langa alcool, condimente, alimente gra­se si acide, se mai adauga in randul cau­zelor si necazurile la prostata. Urologii tre­buie sa intervina repede pentru a ajuta eli­minarea urinei care se aduna. Prima ma­sura este montarea unei sonde,urmata de medicamente la unii si chiar de operatie la altii. Explica aceste subiect chirurgul urolog Cristian Surcel, asistent uni­versitar la Spitalul Clinic Fundeni. Alco­olul deschide usa acestei nereguli in apa­ra­tul rinichilor. Retentia de urina, imposibi­li­tatea de a urina si a goli vezica urinara.

La tineri, alcoolul aduce in mod neas­tep­tat retentia de urina, imposibilitatea de a urina desi vezica e plina apare la tineri ca un fulger pe cerul senin. Retinerea de urina in vezica nu le ocoleste nici pe femei atunci cand ele fac abuz de alcool. Alimentele acide duc la retentie, dar si alimentele grase cu grasimi saturate. Produc retentie de urina si condimentele. Suferinzii trebuie sa se duca rapid la spital pentru a fi ajutati sa urineze. Montarea sondei pentru a urina se face prin penis sau meatul urinar, este un gest de chirurgie simpla. La tinerii fara alte boli, se pune sonda, se evacueaza urina si pacientul este tinut sub observatie pentru a verifica daca urineaza apoi normal. La cei cu necazuri la prostata, mai in varsta, se monteaza sonda pentru urinare, apoi li se recomanda medicamente si se poate ajunge peste un timp si la operatia de prostata.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei