x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei S.O.S. - Nu discriminaţi bolnavii de cancer!

S.O.S. - Nu discriminaţi bolnavii de cancer!

de Magda Marincovici    |    18 Apr 2007   •   00:00
S.O.S. - Nu discriminaţi bolnavii de cancer!

Oncologii spun că, pentru a reduce cheltuielile, unele tratamente cu citostatice ar trebui efectuate în cabinetele de oncologie din ambulatorii.

Preşedintele Asociaţiei de Oncologie Medicală din România, profesor doctor Florin Bădulescu, este de părere că "banii trebuie să urmeze bolnavul de cancer, şi nu invers". În opinia profesorului Bădulescu ar trebui extinsă reţeaua de cabinete de oncologie. La ora actuală, în România sunt aproximativ 70-80 de cabinete de oncologie. Dacă aceste cabinete ar fi finanţate corespunzător, pacienţii nu s-ar mai înghesui în cele două institute din ţar㠖 de la Cluj şi de la Bucureşti –, care sunt favorizate în privinţa fondurilor repartizate.

BUGET. Ministrul Nicolăescu a anunţat că bugetul alocat oncologiei este cu 12% mai mare în 2007 decât în 2006, dar banii vor fi dirijaţi în special către cele două institute. Or, în judeţul Dolj, bugetul pe 2007 este 60% din bugetul anului trecut. "Este o discriminare a bolnavilor de cancer", observă prof. dr. Florin Bădulescu.

Soluţia: extinderea reţelei de cabinete oncologice în ambulatorii pentru efectuarea unor tratamente cu citostatice, finanţarea corespunzătoare şi repartizarea de oncologi şi la Sinaia, şi la Buftea, respectiv în localităţi mai mici.

"S-ar reduce, astfel, costul unei cure de citostatice de aproape 10-15 ori, dacă aceasta ar fi efectuată în cabinete de oncologie din ambulatorii", apreciază doctorul Florin Băcanu, medic oncolog primar la Spitalul "Sfânta Maria" din Bucureşti. Pe lângă reducerea considerabilă a cheltuielilor, administrarea unor tratamente în cabinetele dotate în acest sens ar veni şi în întâmpinarea dorinţei unor bolnavi. Sunt bolnavi care din diferite motive – teama de a nu-şi pierde locul de muncă, de a nu se afla în jur despre boală etc. – preferă tratamentul ambulatoriu celui în spital. "Majoritatea bolnavilor de cancer sunt din categoria de vârstă 35-64 de ani, unde frecvenţa acestei boli se plasează pe locul întâi, înaintea bolilor cardiovasculare. Sunt persoane active din punct de vedere profesional care în foarte multe cazuri nu vor să-şi ia concediu pentru a se interna în spital", susţine dr. Florin Băcanu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă