x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Salatini crackers

Salatini crackers

de Magda Marincovici    |    24 Noi 2006   •   00:00
Salatini crackers

Sunt gustosi, sarati si ingrasa mai ceva ca dulciurile. Sunt Salatini crackers. Dar de la specialist citire: cu cat mai rar, cu atat mai bine. Pentru copii, pentru inima, pentru stomac, pentru rinichi, pentru silueta si pentru ce mai vreti dumnea-voastra.

CE MANCAM, CE BEM l Biscuiti cu multa sare si margarina
Sunt gustosi si frecvent in mainile copiilor dornici de a-si astampara foamea. Dar cu cat mai rar cu atat mai bine. Pentru copii, inima, silueta si pentru ce mai vreti dumneavoastra.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, stabileste mai intai ca salatini fac parte din categoria biscuitilor crackers cu sare, avand urmatoarea lista de ingrediente: faina alba de grau tip 550, uleiuri vegetale, grasimi vegetale, zahar, sare - 2%, amidon de porumb, lapte praf (zer praf), glucoza, extract de malt, agenti de afanare (E 503 - carbonat de amoniu, E 500 - carbonati de sodiu), acidifiant E 330 - acid citric, conservant E 223 - metabisulfit de sodiu.

CALORII. Valoarea energetica este de 490 Kcal la 100 grame de produs. Valoarea nutritriva la aceeasi cantitate de biscuiti este: proteine - 8%, glucide - 61%, lipide - 25%. In al doilea rand, specialistul avertizeaza ca insasi denumirea produsului sugereaza ca are un continut ridicat de sodiu, provenit pe de o parte din sare (2% ), dar si din bicarbonatul de sodiu si din metabisulfitul de sodiu. De aceea, acest tip de biscuiti nu sunt recomandati persoanelor cu afectiuni cardiovasculare sau renale. Din punct de vedere al profilului nutritional, produsul are un exces important de glucide rafinate, cu index glicemic ridicat, care agreseaza pancreasul, dar si un continut ridicat de grasimi (25%). Acestea sunt reprezentate de uleiuri vegetale si grasimi vegetale, probabil hidrogenate sau partial hidrogenate, de tipul celor din margarine, ce predispun la boli cardiovasculare. In doze mari, agentii de afanare pot stimula secretia de acid gastric, producand totodata o acidifiere a sangelui (acidoza).

Conservantii de tip metabisulfit nu sunt indicati persoanelor sensibile si astmatice, interferand si cu flora intestinala benefica pe care o dezechilibreaza.

CONCLUZIE. Produsul este dezechilibrat nutritional, avand un exces de carbohidrati rapizi si grasimi, o densitate calorica foarte ridicata (490 Kcal/100 g de produs), nefiind indicat supraponderalilor, obezilor, diabeticilor, cadiovascularilor, renalilor. Copiilor si adultilor, in special sedentari, li se recomanda un consum moderat, in contextul unei diete variate din care sa nu lipseasca legume si fructe proaspete.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă