x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sanatate - Bolile care vin din mediu

Sanatate - Bolile care vin din mediu

21 Iun 2006   •   00:00
Sanatate - Bolile care vin din mediu

Infectii respiratorii, cancer, malarie, diaree severa... Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca 13 milioane de decese si un sfert din bolile survenite in randul populatiei globului sunt cauzate in fiecare an de riscurile provenite din mediul inconjurator. Aproape 25% dintre bolile aparute in lume sunt cauzate de conditiile precare de trai: poluare, saracie, apa de proasta calitate. Cei mai afectati sunt insa copiii sub cinci ani, aceste boli reprezentand 33% din totalul patologiei pediatrice.

Datele provin dintr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind bolile cauzate de mediul inconjurator. Potrivit expertilor, documentul intitulat "Prevenirea bolilor printr-un mediu sanatos" este "cel mai complet si cel mai sistematic studiu realizat pana acum despre factorii de mediu care favorizeaza o serie de boli si leziuni".

Exista patru categorii de boli provocate de conditiile de trai:
  • diareea severa provocata de apa improprie consumului sau de igiena precara;
  • bolile cailor respiratorii inferioare si cancerul, cauzate de poluarea aerului;
  • traumatismele survenite in urma accidentelor de circulatie sau de munca;
  • malaria aparuta in tarile sarace din cauza locuintelor insalubre, tantarilor si a lipsei apei potabile.

    Mai grav este ca toate aceste boli sunt si cele care provoaca cele mai multe victime: bolile diareice fac 1,7 milioane de morti anual, infectiile cailor respiratorii - 1,4 milioane, iar cancerul - 1,4 milioane.

    Potrivit OMS, adoptarea mai multor masuri ar putea evita 4 milioane dintre cele 13 milioane de decese: o mai buna gestionare a resurselor de apa ar permite imbunatatirea igienei, utilizarea unor combustibili mai putin periculosi ar duce la reducerea poluarii, respectarea normelor de protectie a muncii si a regulilor de circulatie ar determina scaderea accidentelor.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă bolile