x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Şapte ore de somn şi scapi de infarct

Şapte ore de somn şi scapi de infarct

de Magda Marincovici    |    06 Aug 2010   •   00:00
Şapte ore de somn şi scapi de infarct
Sursa foto: /Thinkstock

Există o legătură directă între orele de somn nocturn şi riscul de boli cardiovasculare. Avertismentul este lansat de un grup de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Virginiei Occidentale.



Interesant este că autorii studiului, publicat recent în revista americană Sleep, sunt foarte categorici: dormiţi şapte ore în fiecare noapte pentru a evita infarctul. Mai multe sau mai puţine ore de somn nocturn pot însemna, în egală măsură, risc cardiac major. Nici mai mult, nici mai puţin de şapte ore.

Persoanele care dorm sub cinci ore îşi dublează riscul de a face angine, insuficienţe coronariene sau infarct. În mod surprinzător, inclusiv a dormi în mod curent peste nouă ore în fiecare noapte ar creşte, de asemenea, pericolul de boli cardiovasculare, susţin aceeaşi cercetători. Riscul se multiplică cu 1,5 în raport cu numărul magic 7, considerat ideal pentru protejarea inimii. Cele mai expuse sunt persoanele de aproximativ 60 de ani care alocă somnului nocturn mai puţin de cinci ore. În cazul acestor persoane, riscul de a face o boală cardiovasculară se triplează, comparativ cu semenii lor care se odihnesc şapte ore în timpul nopţii. De altfel, studii recente au adus argumente serioase potrivit cărora excesul de somn afectează glandele endocrine şi funcţiile metabolice, iar deficitul de somn poate duce la o slăbire a toleranţei la glucoză, sesibilitate redusă la insulină sau la creşterea tensiunii arteriale. Or, toate aceste tulburări sunt răspunzătoare de obturarea arterelor şi afectarea funcţiilor inimii.

La prima vedere, aceste studii par că nu sunt lansate întâmplător acum, când foarte mulţi sunt în vacanţă, o perioadă a nopţilor albe. Totuşi, mesajul acestor studii ar trebui respectat nu numai în vacanţă, când se presupune că ne odihnim, ci întregul an. Şi aici se face referire mai ales la stres, cel întreţinut de locul de muncă, considerat principala sursă de insomnii. Iar dacă mai ţinem seama şi de atenţionările din ce în ce mai puternice ale psihologilor cu privire la consecinţele crizei, printre care insomniile, atunci înţelegem cât de expuşi suntem la bolile cardiovasculare. Peste 30% dintre decesele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de bolile cardiovasculare. În ţara noastră, la fiecare patru minute un om moare prin boală cardiovasculară (Sursă: Heart Disease and Stroke Statistics 2010 update).

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă