x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sare nu, lichide da

Sare nu, lichide da

25 Mar 2005   •   00:00

Cate un atoatecunoscator priceput si la hipertensiune zice ca oamenii cu tensiunea mare e cazul sa se cam abtina de la excesul de lichide, sa mai rareasca ciorbele, sa nu puna ditamai carafa de apa la gura.



  • de FLORIN CONDURATEANU

  • Profesor doctor Daniela Bartos, sefa sectiei de medicina interna de la Spitalul clinic de urgenta Floreasca, dezminte aceasta afirmatie facuta cu hei-rup-ul. Daca hipertensivul nu mananca sarat, el are voie sa bea cate lichide vrea. Ionul de sodiu din sare se fixeaza in peretele vasului si astfel se retine apa. Reducerea sarii este una dintre masurile esentiale in lupta cu hipertensiunea. E bine ca bolnavul de hipertensiune sa nu puna sare in mancare, sa se multumeasca doar cu sarea care se afla in legume, aceste alimente isi extrag din sol cantitatea de sare care este necesara omului.

    Omul cu tensiune sa manance nesarat, sa scada in greutate si sa faca exercitii fizice, sa mearga pe bicicleta sau pe jos, sa faca alergari usoare. Daca aceste actiuni se aplica, bolnavul inregistreaza o diminuare a tensiunii de la 16 mm Hg la 15, ceea ce e important. O alta masura de atac la adresa hipertensiunii, pe langa schimbarea stilului de viata, este cura medicamentoasa. Daca la doua-trei masurari ale tensiunii se constata valori mai mari decat limita normalului, se impune si tratamentul medicamentos. Regula este ca acest tratament impotriva hipertensiunii sa fie urmat toata viata, fara intreruperi. Tratamentul medicamentos impotriva tensiunii mari se ia si cand bolnavul se simte foarte bine. Hipertensivii care au avut si un eveniment cerebral trebuie sa inghita si medicamente din clasa statinelor, chiar daca nivelul colesterolului este normal. Se iau si betablocante, care nu numai ca scad tensiunea, dar protejeaza si inima, sunt antiischemice. Se recomanda si blocante ale canalului de calciu, de pilda nifedipina si blocante de angiotensina. Bineinteles, in cadrul tratamentului nu trebuie sa lipseasca diureticele.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă