x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Schimbările mari se fac cu paşi mici

Schimbările mari se fac cu paşi mici

de Irina Cristea    |    26 Iun 2010   •   00:00
Schimbările mari se fac cu paşi mici
Sursa foto: /Thinkstock

Schimbările dramatice ale stilului de viaţă nu sunt tot timpul calea cea mai sigură spre succes. Fie că este vorba despre slăbit, lăsat de fumat sau "construirea" unui trup de culturist. În schimb, forma fizică, starea de sănătate şi tonusul psihic se pot schimba (în bine) cu ajutorul unor mici ajustări. Al unor mici gesturi care, repetate zi de zi, vor da mari rezultate.

Paşii mărunţi şi simpli pot fi de mare folos pentru a economisi bani, a scăpa de kilogramele nedorite şi de a avea o mai bună relaţie cu propria persoană. Asigurările vin de la experţii citaţi de revista Woman's Day, care recomandă schimbări mici ale stilului de viaţă pentru a deveni mai buni, mai chipeşi, mai fericiţi.

De exemplu, o dietă de slăbit bazată pe "greva foamei" poate fi înlocuită cu un principiu simplu, eficient şi mult mai bun, pe termen lung, pentru orga­nism: mâncatul din trei în trei ore. Mai ales cei care evită să ia prânzul la locul de muncă trebuie să aibă mare atenţie, spune instructorul de fitness Scott Colby. "Nu-ţi da metabolismul peste cap înfometându-l peste zi. Te vei năpusti asupra mâncării când vei pleca de la muncă şi vei consuma mult mai mult decât ai nevoie. Trei mese principale şi două gustări reprezintă formula ideală pentru o alimentaţie corectă", spune Colby.

Pentru cei care refuză să negocieze o eventuală renunţare la cafea, sfatul experţilor este să-şi ia la muncă sau la plimbare cafea pregătită de acasă. Gregory J.E. Ladas, autorul cărţii "The Couch Potato Diet", spune că e mai bine să evităm cafelele cumpărate "de-a gata", pentru că în felul acesta dispar câteva tentaţii foarte periculoase: un adaos de frişcă, ceva sirop de caramel sau ciocolată şi, de ce nu, o gogoaşă delicioasă alături. Unde mai pui că mica economie zilnică se poate transforma într-o sumă frumuşică. Câte o cafea de 5 RON cumpărată în fiecare din cele cinci zile lucrătoare ale săptămânii duce la un total lunar care ar putea fi ori păstrat, ori investit într-un mic "premiu".

După atâta mâncat şi băut, urmează îngrijirea dinţilor... Sfatul experţilor: folosiţi mai des aţa dentară. "Este cea mai eficientă metodă de a scăpa de bacteriile «rele», care pot avea efecte dramatice asupra sănătăţii - creşterea tensiunii arteriale, naşteri premature. Aţa dentară poate ajunge în locuri unde periajul nu are efect", explică medicul dentist Robert Emami.

Un alt pas simplu cu mare potenţial este verificarea periodică a nivelului de vitamina D din sânge. Nivelul scăzut este asociat tot mai frecvent cu lipsa de energie sau, mult mai grav, cu riscul de îmbolnăvire de Alzheimer sau cancer. "Este o vitamină esenţială, iar dacă nu se află în cantităţi suficiente în orga­nism, problema se poate rezolva rapid cu ajutorul suplimentelor de vitamina D. După o cură de câteva luni se repetă ana­lizele", spune medicul Doreen Orion.

Dar cel mai mare dintre paşii mărunţi către un stil de viaţă mai bun este atitudinea faţă de propria persoană. "Concentrează-te asupra a ceea ce poţi face, nu asupra eşecurilor. Gândeşte-te la calităţile pe care le ai, în loc să insişti asupra defectelor, fie că te priveşti în oglindă, fie că te priveşti cu ochii şefului tău", este sfatul psihologului Stacey Rosenfeld. Şi, foarte important, încearcă să îţi faci un compliment în fiecare zi. Un zâmbet şi o motivaţie în plus nu pot face rău.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă