Conform proiectului contractului-cadru pe 2010 privind acordarea asistenţei medicale, pacienţii vor plăti mai mult pentru medicamentele compensate.
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a anunţat astăzi că proiectul contractului-cadru pe 2010 modifică sistemul de compensare a medicamentelor, astfel încât, dacă în prezent compensarea se face pentru preţul de referinţă cel mai scăzut al substanţei active, noul proiect prevede ca aceasta să se realizeze la un grup de denumiri comune internaţionale."În aceste condiţii, pacienţii vor plăti mai mult pentru medicamentele compensate", a declarat Dan Zaharescu, la finalul dezbaterii publice care a avut loc la Ministerul Sănătăţii, unde s-a discutat un proiect de ordin al ministrului privind stabilirea modului de calcul al preţului la medicamentele de uz uman.
FARMACII ÎN PERICOL
Proiectul de act normativ măreşte şi termenul pentru decontarea medicamentelor livrate către farmacii şi spitale, ceea ce înseamnă că farmaciile vor primi banii pentru medicamentele livrate la 210 zile de la emiterea facturii, faţă de 180 de zile în prezent, existând un risc destul de mare ca activitatea să sufere anumite blocaje în acest an de criză.
Preţul medicamentelor ar putea creşte de la 1 aprilie cu cel mult 6,25 la sută, după actualizarea preţurilor în funcţie de cursul valutar utilizat în bugetul pe 2010 pentru toate produsele existente în catalogul naţional, a declarat astăzi, la sfârşitul aceleiaşi întâlniri, Şipoş Emşe, consilierul ministrului Sănătăţii.
În prezent este în vigoare Ordinul 1637/2009, care prevede că preţul de calcul al medicamentelor se face pornind de la media a trei preţuri cele mai mici din 12 ţări ale Uniunii Europene. Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) cuprinde 5.042 de medicamente înregistrate, cu preţuri reglementate de Ministerul Sănătăţii. Din totalul acestora, 3.812 sunt străine şi 1.230 româneşti. Consilierul ministrului a mai explicat că dacă s-ar aplica această prevedere, ar duce la o creştere semnificativă a preţului la medicamente.
Emşe a mai precizat că, în contextul financiar din 2010 al sistemului sanitar, această prevedere nu este sustenabilă de către populaţie, de aceea este necesară abrogarea acesteia şi revenirea la Ordinul 75/2009, conform căruia preţul medicamentului este cel mai mic preţ din 12 ţări europene.
PREŢURI ÎN LEI
Actualizarea preţurilor de producător, în lei, pentru toate medicamentele existente în CANAMED, se face anual în luna aprilie, în funcţie de cursul valutar utilizat în alcătuirea bugetului pentru anul în curs. Astfel, preţul medicamentelor va fi calculat în funcţie de un curs valutar de 4,25 lei pentru un euro, cât este utilizat în alcătuirea bugetului pe 2010.
La începutul lunii februarie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara că preţurile la medicamente vor creşte din 1 aprilie, deoarece cursul de schimb a fost stabilit la 4,25 lei pentru un euro, prin legea bugetului de stat, în loc de 4 lei, cum era prevăzut în actul normativ din 2009.