x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Semne ce anunţă AVC

Semne ce anunţă AVC

de Magda Marincovici    |    13 Mar 2008   •   00:00
Semne ce anunţă AVC

S.O.S. ● Accidentul vascular cerebral afectează şi copiii
O treime din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi evitate dacă s-ar ţine seama de semnele ce prevestesc acest episod sever, cu consecinţe grave pentru pacient.


S.O.S. ● Accidentul vascular cerebral afectează şi copiii
O treime din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi evitate dacă s-ar ţine seama de semnele ce prevestesc acest episod sever, cu consecinţe grave pentru pacient.


Accidentul ischemic tran-zitoriu (sau AIT) este principalul şi cel mai frecvent semn ce poate anunţa accidentul vascular cerebral. AIT se prezintă sub forma unei paralizii parţiale, înceţoşarea trecătoare a unuia dintre ochi sau tulburări de vorbire, mergând chiar până la imposibilitatea totală de a rosti cuvinte.


MANIFESTĂRI. Aceste simptome se instalează în mod brutal şi dispar complet în mai puţin de 24 de ore. Accidentul vascular cerebral (AVC) se instalează când un vas de sânge sau arteră care aduce sânge în zona creierului ori s-a spart, ori s-a blocat. Celule nervoase sunt afectate în doar câteva minute, una dintre părţile corpului fiind practic scoasă din funcţiune. Prevenţia AVC-ului este posibilă şi foarte importantă. Ea începe cu abandonarea fumatului, evitarea supraponderalităţii şi a sedentarismului. Ultimele studii arată că exerciţiile fizice favorizează nu numai reducerea nivelului de colesterol, dar şi a riscului de a lua în greutate. De asemenea, prin exerciţii fizice efectuate zilnic menţinem echilibrul glicemic.


PREVENIRE. Între măsurile de prevenţie a AVC este inclusă controlarea diabetului şi a tensiunii arteriale. Apariţia unui AVC reprezintă o urgenţă medicală. Acordarea primului ajutor cât mai repede de la apariţia AVC-ului este esenţială şi poate contribui la limitarea extinderii leziunilor cerebrale şi, totodată, la reducerea gravităţii acestora. Din păcate, inclusiv copiii pot fi victime, ca şi adulţii, ale AVC, o patologie în continuă extindere. Totuşi, este în creştere sensibilă numărul pacienţilor cu AVC care reuşesc să recupereze o parte mai mare a facultăţilor cerebrale afectate. Iar la capitolul recuperare, copiii cu AVC sunt avantajaţi, deoarece creierul acestora este mai maleabil comparativ cu creierul adulţilor. Pentru pacientul cu AVC, cuvântul de ordine este recuperarea. Cu cât recuperarea este începută mai repede de la momentul producerii AVC, cu atât pacientul are şanse mai mari de revenire.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă