x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sforăitul tace cu laserul

Sforăitul tace cu laserul

de Florin Condurateanu    |    09 Dec 2009   •   00:00

Prof. dr Codruţ Sarafoleanu, şeful clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria", explică cum se rezolvă necazul sforăitului. Dacă sforăitul e cauzat de polipi, aceştia trebuie eliminaţi. Sforăiturile pot fi îndepărtate dacă se face o intervenţie chirurgicală de îndreptare a peretelui dintre nări. Tot contra sforăitului se poate acţiona fie printr-o operaţie făcută de chirurgi, fie prin metode nechirurgicale.

De exemplu, purtarea unei măşti conectate la un aparat care suflă aer pentru a lărgi faringele, cel care se astupă la sforăitori cu vălul palatin, devenit mai moale o dată cu trecerea anilor. Cei la care s-a "împrietenit" sforăitul cu apneea în somn (întreruperea respiraţiei) au ajuns la această agravare, fiindcă au pus prea multe picături în nas.

Abuzul de picături usucă mucoasa nărilor şi se ajunge la îngroşarea acestei mucoase nazale astfel încât drumul aerului este strâmtat. În rinitele cronice, o parte din mucoasa îngroşată a nasului este tăiată fie cu laser, fie cu unde de radiofrecvenţă sau chiar cu bisturiul orelistului. Această îngroşare a mucoasei nasului e provocată şi de rinitele alergice, aşa că se tratază alergia şi se frânează abuzul de picături în nas. Orelistul are sarcina de a trata şi rinosinuzita şi de a opera eventualele tumori care blochează nasul ducând la sforăit.

Sforăitul şi respiraţia îngreunată sunt provocate şi de dimensiunea mare a amigdalei palatine. Intervenţia constă în micşorarea amigdalelor prin vaporizare cu laser. Ea este benefică, deoarece rămâne totuşi ceva ţesut de amigdală pentru a juca rol în imunitate, dar micşorarea amigdalelor opreşte sforăitul. Cum vălul palatin (cerul gurii) fâlfâie în curentul de aer din pricina pierderii tonusului, chirurgul orelist trebuie să decupeze o parte din vălul palatin.

Se poate interveni în vălul palatin şi cu un electrod de radiofrecvenţă sau cu o fibră subţire de laser, care vaporizează o parte din cerul gurii şi apoi rămâne o cicatrice în mod intenţionat mai groasă pentru a rigidiza vălul palatin să nu mai fâlfâie în respiraţie ducând la sforăit.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă