x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sifilisul revine in forta

Sifilisul revine in forta

15 Apr 2005   •   00:00

Epidemiile de sifilis sunt mai mult rezultatul scaderii imunitatii, decat o consecinta a sexului intamplator si neprotejat.


  • de MAGDA MARINCOVICI
  • VIATA SANATOASA
  • VULNERABILI. Potrivit specialistilor, in fata pericolului infectiilor cu transmitere sexuala, tinerii sunt cei mai expusi
    Cercetatorii americani aduc dovezi ca epidemiile de sifilis din Statele Unite sunt mai mult rezultatul unui ciclu natural al agentului infectios si al gazdei acestuia, decat o consecinta a sexului intamplator si neprotejat.

    Dupa o perioada de scadere vizibila a frecventei epidemiei de sifilis, la ora actuala se inregistreaza o crestere rapida a numarului persoanelor cu aceasta infectie. Acest fenomen a fost pus pe seama scaderii vigilentei in privinta sexului protejat. Iata insa ca cercetatorii americani sunt de parere ca acestui aspect i se mai adauga inca unul: scaderea imunitatii fata de bacteria care produce infectia.

    CERCETARE. O echipa de specialisti, coordonata de doctorul Nicolas Grassly, a examinat registrele de sanatate emise intre 1941 si 2002 in 68 de orase americane. Specialistii au comparat cifrele exprimand dimensiunea epidemiei de sifilis si de gonoree, doua infectii cu transmitere sexuala extrem de severe. Ei au observat rapid ca datele demonstreaza o ciclicitate a epidemiei de sifilis. Astfel, din 10 in 10 ani, frecventa infectiei atinge un punct culminant. Potrivit cercetatorilor, bacteria care provoaca aceasta infectie (Treponema pallidium) confera imunitate. Dar aceasta imunitate este temporara: cu un maximum imediat dupa epidemie, dupa care incetul cu incetul scade facilitand un nou val de contaminare.

    AVERTISMENT. Specialistii americani avertizeaza ca este vorba de o ipoteza de lucru. Dar, daca ea va fi confirmata, specialistii ar putea preveni cresterea incidentei si tinerea sub control a acesteia. Ipoteza numita de specialisti "factorul de imunitate a populatiei" nu este insa de natura sa scada prudenta in privinta comportamentului sexual. Ba, dimpotriva, specialistii sunt si mai categorici in privinta folosirii prezervativului, aceasta considerandu-se la ora actuala cea mai sigura masura de protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

    VINDECABILA
    In mai mult de 95% din cazuri, transmiterea se face pe cale sexuala. Bacteria patrunde in organism prin zgarieturile pielii sau ale mucoaselor. Infectia este extrem de contagioasa: 30%-40% din partenerii de sex ai unei persoane infectate risca sa dezvolte boala in 30 de zile de la raportul sexual. Incubatia este intre doua si sase saptamani. Dupa perioada de incubatie, infectia evolueaza in trei stadii si poate provoca complicatii neurologice, oculare, cardiovasculare sau osteo-articulare. Medicul Nicolae Benea insista asupra faptului ca aceasta boala este totusi vindecabila cu ajutorul unui tratament indicat si supravegheat de medicul specialist.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă