x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Sindromul mainilor umede

Sindromul mainilor umede

12 Iun 2004   •   00:00

Hiperhidroza mainilor, adica transpiratia excesiva, afecteaza o persoana din cinci. Daca transpiratia normala este un fenomen natural necesar organismului, hiperasudarea poate fi extrem de jenanta: gesturi simple precum a strange mana cuiva devin penibile.

STELUTA INDREI
De altfel, un sondaj recent arata ca 42% dintre cei care au mainile umede in permanenta se declara jenati in viata profesionala. Pe de alta parte, o persoana din doua afirma ca este jenant sa strangi mana transpirata a unui coleg.

REMEDII. Secretia de sudoare poate fi diminuata, totusi nici un medicament nu permite suprimarea hipertranspiratiei. Chiar daca va spalati pe maini frecvent sau va stergeti de mai multe ori pe zi, aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a scapa de transpiratia excesiva. Medicul primar dermatolog Marcela Poenaru de la Spitalul Militar Central spune ca: "Hiperhidroza mainilor poate fi combatuta prin eliminarea factorilor de stres, unele calmante, aplicarea pe maini a pudrei antisudoricifice sau prin injectarea cu toxina botulinica. Aceasta ultima metoda este destul de costisitoare, dar este eficienta pe parcursul a catorva luni". Mai exista leacurile bunicii, care se refera la frecarea mainilor cu sare grunjoasa sau cu o jumatate de lamaie. De retinut ca tratamentele medicale se fac sub supravegherea periodica a dermatologului. Cei afectati de hiperhidroza mai pot incerca psihiterapia, metodele de relaxare, acupunctura si homeopatia, care pot da rezultate pozitive.

SUBESTIMARE. In general, "sindromul mainilor umede" este atribuit stresului. Dar multe persoane afectate nu iau in serios aceasta manifestare patologica. Hiperhidroza mainilor este o tulburare care poate afecta viata profesionala si personala a multor persoane. Sa nu mai vorbim de cei care lucreaza in domeniul alimentatiei, pentru care tratamentul ar trebui sa fie obligatoriu. Specialistii ii sfatuiesc pe cei care au palmele umede in permananta sa nu neglijeze aceasta afectiune, mai ales ca ea poate fi combatuta cu succes.

TRATAMENTE MODERNE

Transpiratia excesiva a palmelor poate fi ameliorata si prin tratamente moderne. Prima metoda de tratament este ionosfera, prin care zonele afectate sunt introduse in apa traversata de un curent electric. Aceasta procedura are ca scop inchiderea porilor care favorizeaza sudoarea. A doua metoda moderna consta intr-o mica interventie chirurgicala. Medicul sectioneaza un nerv care nu este conectat la simtul tactil sau la motricitate, dar care se afla la originea hiperhidrozei, aceasta fiind stopata.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă