x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Siropurile contra tusei!

Siropurile contra tusei!

de Magda Marincovici    |    04 Noi 2010   •   00:00
Siropurile contra tusei!
Sursa foto: /Thinkstock

Tusea la copilul mic (sub 2 ani) este un simptom frecvent, asociat adesea cu o simplă infecţie virală a căilor respiratorii: rinofaringită, bronşită. Această tuse corespunde unui reflex natural şi indispensabil de apărare a organismului, care permite drenarea căilor respiratorii.



Pentru calmarea tusei sunt o sumedenie de infuzii de plante, dar şi numeroase siropuri de plante procurate din farmacii, fără reţetă medicală. Pornind de la posibilitatea automedicaţiei pentru atenuarea tusei, Afsspas - agenţie pentru securitatea sanitară a produselor medicale din Franţa - şi-a propus să reevalueze în ansamblul lor medicamentele antitusive destinate copilului mic. Demersul Afsspas este întemeiat pe creşterea numărului semnalelor privind efectele secundare a unor medicamente din această clasă. Astfel, Afsspas a analizat raportul beneficiu/risc al antitusivelor antihistaminice H1 de primă generaţie care au ca efect blocarea tusei.

Potrivit rezultatelor reieşite din ancheta efectuată de Comisia de autorizare de punere în circulaţie, aceste medicamente pot avea efecte secundare cu potenţial grav, în special complicaţii neuropsihiatrice (convulsii) sau tulburări respiratorii. În consecinţă, Afsspas a decis să se renunţe la aceste siropuri şi suspensii buvabile în cazul copiilor mici. Această decizie este valabilă deja în alte ţări europene. Contraindicaţia nu este aplicabilă imediat, ci de la jumătatea lunii martie 2011, precizează Afssaps. Acest răgaz până la punerea în aplicare a deciziei are ca scop să lase familiilor ca şi autorităţilor sanitare timpul necesar pentru a asimila noile recomandări, care, de fapt, modifică în profunzime modul de îngrijire medicală a tusei în cazul copilului mic. De asemenea, Afsspas are în studiu contraindicarea fenspiridum şi supozitoarele conţinând derivate terpenice copiilor sub 30 de luni, pentru a-i proteja de riscul convulsiilor.

Afsspas consideră oportun ca această reevaluare a antitusivelor să se efectueze la nivel european, în acest sens făcând o cerere la Comisia europeană. La ora actuală, tusea la copilul mic este motivul cel mai frecvent de consultare a medicului de familie. Totuşi, acest simptom, de regulă, dispare în mod natural în 10-15 zile, fără a se impune administrarea unui tratament. Părinţii trebuie să ştie că, adesea, tusea bate în retragere treptat, lent, fără complicaţii. Dar inclusiv această evoluţie a tusei nu trebuie să priveze copilul de consultaţia acordată de medic. Această consultaţie oferă medicului ocazia de a explica părinţilor că doar câteva măsuri simple sunt suficiente pentru a ţine sub control o tuse banală, care poate dura 10-15 zile. Aceste măsuri simple, valabile în cazul copilului sub 2 ani care tuşeşte, sunt măsuri de igienă, care ne ajută să trecem peste antitusive:

n) să spălăm nasul copilului cu ser fiziologic de câteva ori pe zi;
n) evitaţi să expuneţi copilul la fumul de ţigară;
n) asiguraţi copilului o hidratare corespunzătoare;
n) temperatura ambientală în camera copilului să fie între 19 şi 20 de grade Celsius.

Totuşi, medicii insistă asupra faptului că unele simptome nu trebuie să-i lase indiferenţi pe părinţi şi să ţină permanent legătura cu medicul. Este vorba despre persistenţa şi agravarea tusei, însoţită de oboseală, febră, stare de vomă, dificultate respiratorie, degradarea stării generale a copilului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă