Datoriile spitalelor au depăşit 1,3 miliarde de lei. Peste 100 de spitale sunt desfiinţate. Fondurile pentru medicamentele compensate pentru 2010 s-au epuizat. Viaţa multor pacienţi este ameninţată, deoarece le este imposibil să suporte coplata la medicamente. Şi, în premieră, numeroase farmacii sunt în pragul falimentului. Preşedintele Organizaţiei pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, avertizează că "sistemul medical este în colaps încă de anul trecut".
În cele patru trimestre ale anului în curs, sistemul sanitar ar fi trebuit să se descurce cu banii pe trei trimestre. Dar nu numai că nu a reuşit să tragă de aceşti bani până la finele lui 2010, dar, iată, la jumătatea anului sistemul sanitar este muribund.
Pe lângă suferinţa unor afecţiuni severe - leucemie, glaucom, hepatite -, pacienţii mai au un stres: continuarea tratamentelor. Acestea sunt puse serios sub semnul întrebării, din cauza aplicării, de la 1 iulie, a unei noi metode de calculare a preţului medicamentelor. Astfel, mii de pacienţi vor fi obligaţi fie să renunţe la tratamente, fie să le continue cu alte medicamente decât cele prescrise, care pot compromite tratamentul.
Preşedintele COPAC dă ca exemplu pacientul cu hepatită care urmează tratament cu medicamentul ce are ca substanţă activă ribavirinum: preţul de 15,8 lei, compensaţia este de 2,98 lei, pacientului revenindu-i coplata de 12,82 lei. Iar acesta este preţul unei doze, pacientului fiindu-i necesare patru-şase pastile zilnic. Şi calculul arată că acest bolnav plăteşte peste 1.500 lei lunar.