Cercetatorii de la Harvard au descoperit, in premiera, ca incalzirea globala a climei se numara printre factorii care provoaca alergii si boli respiratorii.
de STELUTA INDREI | |
VIATA SANATOASA | |
|
RISC. In zilele toride de vara, polenul ierburilor poate crea neplaceri persoanelor sensibile |
In Romania, la fel ca in intreaga lume, alergiile inregistreaza o crestere alarmanta, provocand astm, rinita, eczeme, urticarie⦠Cauzele acestor afectiuni sunt multiple: antecedente familiale, poluare, stres, tabagism. Pe langa acestea, atat incalzirea climatica, cat si exploziile solare se afla pe lista neagra a factorilor care cauzeaza alergii. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera alergiile drept o prioritate de sanatate publica, pentru ca peste 20% din populatia globului este afectata de aceste boli.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard ii avertizeaza pe cei care sufera de alergii ca verile vor fi din ce in ce mai incinse pentru ei. "In urmatorii ani, cresterea concentratiilor in dioxid de
carbon (CO2), asociata cu incalzirea globala a climei, ar putea duce la o frecventa mai mare a alergiilor la polen", se arata in raportul cercetatorilor. Ei au studiat in principal polenurile de graminee si de ierburi, cei mai intalniti alergeni pe durata verii.
DIOXID DE CARBON. "Am observat ce impact are cresterea nivelului de dioxid de carbon asupra productiei de polen pentru a evalua riscurile de febra de fan si alte boli respiratorii, astfel incat sa elaboram strategii de prevenire", a declarat dr. Peter Wayne.
Dioxidul de carbon a crescut cu 29% din cauza industrializarii, iar in urmatorii 50 ani este prevazuta dublarea cantitatii acestuia. Incalzirea planetei, dezechilibrul circuitului apei si cresterea dioxidului de carbon determina dezvoltarea mai rapida si mai extinsa a plantelor. Consecinta: productia de polen a crescut cu 61%.
Pentru a nu pune in pericol sanatatea a milioane de oameni de pe planeta, cercetatorii trag un semnal de alarma: "Reduceti emisia dioxidului de carbon in atmosfera!". De retinut ca Statele Unite ocupa primul loc in topul tarilor poluatoare si totusi refuza reducerea emisiilor toxice.
POLUAREA IN BUCURESTI
|
Conform celor mai recente date, Capitala este cel mai poluat oras european, dupa Atena, care era pana nu demult fruntasa clasamentului. 70 de procente din poluarea Bucurestiului sunt cauzate de emisiile de gaze ale autovehiculelor. Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu afirma intr-un interviu acordat agentiei Rompres ca: "Daca stai o jumatate de ora in Piata Universitatii, apar fenomene de oboseala, de senzatie de lesin, pentru ca in zona respectiva, care pare a fi cea mai circulata din Bucuresti, concentratia de dioxid de carbon si gaze toxice emanate de esapamentele masinilor este de 12 ori mai mare decat in alte orase-capitala din jurul nostru. Toate aceste lucruri produc in special rinita alergica, astmul bronsic, bronho-pneumopatiile". Copiii bucurestenilor sunt palizi, au cearcane, sufera des de rinofaringite si tot corolarul de complicatii pe care aceste rinofaringite le produc, subliniaza profesorul.
|