Doctorul Victor Zota, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, este de parere ca bugetul redus repartizat activitatii de transplant face ca Romania sa se plaseze pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste donarea de organe de la persoane aflate in moarte cerebrala.
MAGDA MARINCOVICI
|
FONDURI. Doctorul Victor Zota atrage atentia asupra bugetului redus alocat activitatii de transplant in Romania |
Statisticile sunt elocvente: in 2001 - 21 de donatori aflati in moarte clinica; in 2002 - 3; in 2003 - 8; in 2004 - 9. Comparativ cu situatia din tarile vecine, Romania este codasa: in timp ce anul trecut la noi s-au inregistrat 9 donatori in moarte cerebrala, in Ungaria s-au consemnat 136.
LEGE. In decembrie 2004, a fost infiintata Agentia Nationala de Transplant, asigurandu-se astfel cadrul organizatoric. Legislativ, aceasta activitate este reglementata prin Legea nr. 2/1998 privind transplantul si Legea 104/2003 referitoare la manipularea cadavrelor. Daca organizatoric si legislativ, Romania a facut pasul catre Europa, totusi mai are de recuperat din punct de vedere al bugetului alocat transplantului. Dr. Victor Zota avertizeaza ca "in programul Ministerului Sanatatii pe acest an privind transplantul este prevazuta suma de numai 30 de miliarde de lei pentru pretransplant".
PRIORITATE. Cheltuielile legate de interventia chirurgicala propriu-zisa de prelevare de organe si de transplant sunt suportate din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Dar cheltuielile sunt decontate cu greutate si greveaza asupra bugetului spitalului in care are loc interventia. Dr. Victor Zota spera ca la rectificarea de buget se vor aloca fonduri care "sa revitalizeze" activitatea de transplant de la donatori in moarte cerebrala. De asemenea, dr. Zota considera o prioritate "problema registrului national unic de transplant".